Een brandwond is een beschadiging van de huid die wordt veroorzaakt door inwerking van warmte, een chemische stof of door contact met elektriciteit.
Brandwond of verbranding? We spreken van een brandwond als de huid beschadigd is. Is je huid niet beschadigd maar wel rood en geïrriteerd, dan noemen we het een verbranding.
De ernst van de brandwond is afhankelijk van de grootte, diepte, plaats van de wond, leeftijd en eventueel bijkomende letsels of aandoeningen.
Wanneer alleen de opperhuid is beschadigd kan ons lichaam dat zelf herstellen. Wanneer ook de laag daaronder (de lederhuid) is beschadigd, kan deze niet herstellen zonder littekens.
Brandwond oorzaken
- Contact met een hete vloeistof zoals hete thee of frituurvet.
- Door je te branden aan direct vuur of een heet voorwerp zoals een kachel of hete pan.
- Door chemische stoffen zoals door sommige schoonmaakmiddelen of afbijtmiddelen.
- Door elektriciteit.
- Bij te lang (onbeschermd) zonnen of onder de zonnebank.
- Door inademing van stoom of hete lucht kunnen je keel en longen verbranden.
Brandwond klachten
- Branderig gevoel (irritatie) en/of pijn
- Jeuk
- Verkleuring van de huid
- Een droge huid met een trekkend gevoel
- Zwelling, blaren en een natte huid
Gradaties
De ernst van brandwonden wordt onderverdeeld in drie gradaties. Hoe dieper de huid is verbrand, des te ernstiger de brandwond en des te hoger de graad. Hieronder leggen we de verschillende gradaties uit:
Eerstegraads brandwond
Bij een eerstegraads brandwond is de huid rood, droog en pijnlijk. Ook kan de verbranding opgezwollen zijn. Het is te vergelijken met een ontstekingsreactie. Bovenstaande klachten verdwijnen na enkele dagen. Een eerstegraads brandwond veroorzaakt geen littekens. Een voorbeeld is verbranding door de zon.
Tweedegraads brandwond
Bij een oppervlakkige tweedegraads brandwond is de huid rood en/of wit en zeer pijnlijk. Ook zijn er blaren te zien en in sommige gevallen ook kapotte blaren. Deze blaren kunnen nog uren na het ongeval ontstaan.
Bij een diepe tweedegraads brandwond is naast de opperhuid, ook de lederhuid aangetast. De warmte van de verbranding heeft langer doorgedrongen in de huid.
Derdegraads brandwond
Een derdegraads brandwond ontstaat door een ernstige verbranding waarbij de opperhuid en lederhuid allebei beschadigd zijn, tot in het onderhuids vetweefsel. Deze brandwonden veroorzaken blijvende schade en genezen niet zonder littekens. Een derdegraads brandwond herken je aan de geelwit tot bruine kleur en in sommige gevallen zelfs zwart (verkoling). Een derdegraads brandwond is nauwelijks pijnlijk omdat de zenuwen zijn aangetast.
Eerste hulp bij brandwond
- Maak de brandwond vrij van mogelijke kleding, sieraden en een luier.
- Koel de brandwond minimaal 10 minuten met lauw, zacht stromend leidingwater.
- Bedek na het koelen de wond met plastic huishoudfolie, steriel verband of een schone doek.
- Smeer na het koelen NIETS op de brandwond.
- Houd het slachtoffer warm met een deken.
- Waarschuw een arts bij blaren, een open wond en bij elektrisch of chemisch letsel.
- Vervoer het slachtoffer naar het ziekenhuis. Indien mogelijk zittend.
Nazorg
Een verbrande huid is erg kwetsbaar. Er is altijd sprake van vochtverlies. Wanneer de brandwond gesloten is kan je starten met BAPSCARCARE siliconentherapie of het smeren van ALHYDRAN. Beide producten beschermen de huid tegen een teveel aan vochtverlies. Een goede vochthuishouding in de (beschadigde) huid zorgt ervoor dat huidklachten verminderen en dat het litteken sneller, mooier en beter hersteld.
Verzorg verbrande huid op de juiste manier afhankelijk van de gradatie! Luister te allen tijde naar het advies van uw dokter en/of verpleegkundige.