Zalf voor op je schaafwond
Een schaafwond is een veelvoorkomende, oppervlakkige verwonding. Vooral bij kinderen die intensief spelen is een schaafwondje nooit ver weg. Ook sporters, mensen die zwaar lichamelijk werk verrichten en ouderen behoren tot kwetsbare groepen voor dit type verwondingen.
De afgelopen 20 jaar heeft honingzalf terrein gewonnen als verzorgingsmiddel, met name voor oppervlakkige schaafwonden. In dit blog bespreken we daarom de voordelen van DerMel honingzalf.
Het effect van zuivere honing bij wonden
Het behandelen of verzorgen van een schaafwond bestaat uit een aantal stappen. In het blog hoe verzorg je schaafwonden lees je precies welke stappen je moet ondernemen bij het behandelen van een schaafwond. Een onderdeel binnen dit stappenplan kan het insmeren met honingzalf zijn. We vertellen je graag meer over het nut van zuivere honing in honingzalf.
De wetenschap achter zuivere honing
Er is de laatste 20 jaar veel onderzoek gedaan naar de werking van natuurlijke zuivere honing in honingzalf.
In 1999, na jarenlang onderzoek aan de Wageningen Universiteit en Research Centre, ontstond inzicht over de invloed van honing op het wondgenezingsproces. De conclusie: honing heeft antibacteriële eigenschappen. En dit is goed voor de wondgenezing.
Antibacteriële eigenschappen van honing
Zuivere honing bevat antibacteriële eigenschappen. Maar, wat maakt honing antibacterieel?
Antibacterieel enzym
Honing bevat een antibacterieel enzym uit het speeksel van bijen. Via een proces waarbij waterstofperoxide vrijkomt, worden bacteriën gedood. Maar de herstellende wond blijft intact.
Lage pH-waarde
Ook speelt de lage pH-waarde van honing een rol bij de antibacteriële werking. Door de inwerking van enzymen op de suikers in honing ontstaat een zuur milieu. Dit remt de groei van schadelijke bacteriën. Bacteriën overleven niet in een zuur milieu. Allemaal eigenschappen die ervoor zorgen dat infecties worden voorkomen, zodat de wond sneller geneest.
Genezende werking
Daarnaast heeft zuivere honing een genezende werking op de wond. Zuivere honing zorgt er dus voor dat wondjes sneller genezen. Hoe komt dat?
Dat heeft te maken met de natuurlijke suikers in honing (fructose, glucose, sucrose). Die houden de wond vochtig door wondvocht aan te trekken. Hierdoor kan de wond sneller genezen.
Meer weten over de wetenschap en de hele geschiedenis van zuivere honing, die zelfs teruggaat tot het Romeinse rijk? Lees dan het blog het effect van zuivere honing op wonden.
De werking en eigenschappen van DerMel honingzalf
Je weet nu wat meer over zuivere honing. Zuivere honing is het hoofdingrediënt van DerMel honingzalf.
De zuivere honing in DerMel werkt verzachtend, jeukstillend en helpt wondjes sneller genezen. Dit komt mede dus door de eerder besproken, lage zuurgraad en het hoge suikergehalte in zuivere honing.
DerMel is ideaal voor elk huishouden. Het bestaat uit natuurlijke ingrediënten en is daarmee geschikt voor de allerjongsten. Zelfs baby's. Het bevat geen corticosteroïden en hormonen. Ook prikt het niet wanneer het op een wond gesmeerd wordt.
[products=blog_zalf_voor_op_je_schaafwond]
Ervaringen met DerMel honingzalf
Onderaan de productpagina van DerMel kun je meer lezen over de ervaringen van eerdere gebruikers van deze zalf. Mensen gebruiken DerMel naast schaafwonden ook voor eczeem, huidirritatie, een droge huid en jeuk.
Liever eerst proberen? Dat kan! Vraag een proefmonster aan.