Menu
EUR
Wat te doen tegen rode bultjes op billen?

Wat te doen tegen rode bultjes op billen?

Plotseling heb je last van rode bultjes op je billen. Was dat niet iets wat vooral bij kinderen voorkwam? Nee, het kan zich zeker ook op de billen van een volwassen persoon voordoen. Hoe ontstaan ze en wat is er tegen te doen?

Die eerste vraag is niet zo klip en klaar te beantwoorden. Verschillende aandoeningen kunnen de bultjes veroorzaken met weer net wat andere kenmerken. Voor de hand liggende aandoeningen zijn: folliculitis, keratosis pilaris, strophulus of warmte-uitslag. We behandelen ze kort.

Folliculitis: een ontstoken haarzakje

Het woord ‘folliculitis’ betekent letterlijk ‘ontsteking van haarzakjes’. Het gaat om een ontsteking aan het uiteinde van het haarzakje (haarfollikel). Deze ontsteking ontstaat meestal door de aanwezigheid van een bacterie. Op de huid zitten altijd bacteriën. Dat is normaal. Maar is de huid beschadigd dan zorgen die bacteriën voor een ontsteking. Beschadiging kan bijvoorbeeld optreden door scheren of epileren, maar ook bij het opsmeren van vetten of oliën.  

Keratosis pilaris: verstoorde uitrijping van hoorncellen

Bij deze onschuldige maar veelvoorkomende aandoening is er sprake van een verstoorde uitrijping van hoorncellen van de haarzakjes. Je ziet dan kleine harde, rode bobbeltjes op plekken waar de haren uit de huid komen. De afwijking komt vooral voor bij de bovenarmen, bovenbenen en ook bij de billen. Hoe de afwijking precies ontstaat is niet helemaal bekend, maar het wordt vaak aangetroffen bij mensen met aanleg voor allergische reacties.

Tip: gebruik AnaMel huidzalf om je klachten te verlichten

[products=blog_rode_bultjes_op_billen]

AnaMel eerst proberen? Dat kan!

Vraag een proefmonster aan

 

Warmte-uitslag: Blootstelling aan (extreme) warmte

Een aandoening die ontstaat door blootstelling van de huid aan warmte of hitte. Bijvoorbeeld door hoge temperaturen buiten, maar denk bijvoorbeeld ook aan warmte die ontstaat door wrijving van strakke kleding. Kleine puistjes of door vocht gevulde blaasjes vormen zich op de huid. Deze kunnen zich in de loop van de tijd uitbreiden tot grote, roze plekken. Warmte-uitslag komt vaak voor in de nek, liezen, de oksels of bij de billen (plekken waar de huid samenkomt). De oorzaak ligt in een verstopping in de afvoergang van zweetklieren in de huid.

Strophulus: overgevoeligheidreactie op insectenbeten

Strophulus is een aandoening van de huid die ontstaat door een overgevoeligheidsreactie op insectenbeten. Dat kunnen beten of steken zijn van vlooien en muggen, maar ook van teken of bedwantsen. Er ontstaan vaak meerdere rode bultjes naast elkaar op bijvoorbeeld het gezicht, de bovenbenen of op de billen. 

Wat te doen tegen rode bultjes op billen? 4 Praktische tips

We weten nu wat meer over een aantal mogelijke oorzaken over het ontstaan van rode bultjes op je billen. Let op! Er kan ook een andere reden zijn waarom jij last hebt van rode bultjes of kleine rode wondjes op deze specifieke plek. En soms zijn oorzaken simpel weg te nemen, maar soms ook niet. Wat kun je in ieder geval zelf doen om klachten te verminderen? Zijn er verschillen in de aanpak bij de aandoeningen die we noemden? Hieronder een paar opties.

  • Vermijd stoffen die mogelijk de huid irriteren. Bijvoorbeeld geparfumeerde huidverzorgingsproducten zoals shampoos en zepen. Bij warmte-uitslag en ook Keratoris Pilaris is dit een veelgebruikt advies. Personen met deze afwijking hebben vaak in aanleg al een “gevoelige” huid die gemakkelijk irriteert of ontstoken raakt. Gebruik bijv. AT14 skincare: huidverzorgingsproducten zonder contactallergenen. Deze producten zijn zelfs geschikt voor mensen met contactallergie of eczeem. 
  • Stop het gebruik van vette zalven en oliën. Een tip om folliculitis te voorkómen. De zalven en oliën sluiten namelijk de poriën af. Ze zorgen ervoor dat dat haarzakjes op de billen verstopt raken.
  • Het gebruik van crèmes speciaal voor een droge huid en billen. AnaMel is een natuurlijke honingzalf welke wordt ingezet voor klachten bij billen en anale ongemakken, zoals anale jeuk, pijn en irritatie. De zalf helpt je huid te herstellen.
  • Bij twijfel, vraag het de huisarts. Twijfel je wat de beste aanpak is? Plan dan een afspraak in bij je huisarts en laat je adviseren. De huisarts is het eerste aanspreekpunt bij huidproblemen. Een doorverwijzing naar een dermatoloog is mogelijk bij ernstige klachten.

[products=blog_rode_bultjes_op_billen]

Bronnen


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste die reageert.
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan je winkelwagen