Wat te doen tegen jeukende huiduitslag?
Huiduitslag kan zich in vele vormen voordoen. Daarnaast is het geen ziekte of diagnose maar een symptoom, dat geldt ook voor jeukende huiduitslag, wat een veelvoorkomend symptoom is. Daar gaat dit blog over.
Wat is huiduitslag?
Bij huiduitslag gaat het om een plotselinge afwijking van de huid. Het is een reactie die wordt veroorzaakt door iets buiten de huid zelf, denk aan een bacterie of een virus. Maar ook aandoeningen zoals de mazelen of een allergie kunnen huiduitslag veroorzaken. Zowel kinderen als volwassenen kunnen er last van krijgen.
Welke soorten huiduitslag zijn er?
Wellicht vraag je jezelf af, welke soort of vorm van uitslag heb ik? Er bestaan verschillende soorten huiduitslag. Daarmee bedoelen we dat de aandoening op meerdere manieren zich fysiek kan tonen. Je hoeft dus niet alle symptomen te hebben. Zo kan je ineens huiduitslag krijgen. De huiduitslag kan zich over het hele lichaam verspreiden. Je huid jeukt dan vrijwel overal. Of het is juist op een bepaald lichaamsdeel zichtbaar.
Symptomen van huiduitslag
Hieronder noemen we alle bekende symptomen van huiduitslag:
- Rode jeukende uitslag (vlekken of bultjes)
- jeukende vlekken of bultjes op de huid
- schilferingen op de huid (bij schilfers op de hoofdhuid heet dit roos)
- extreem vette of droge huid
- rode puntjes op de huid
- blaasjes met vocht op de huid
- witte bultjes op de huid die jeuken
- opgezwollen kliertjes onder de huid
Wat is de oorzaak van huiduitslag?
Er zijn veel oorzaken voor huiduitslag te bedenken. Elk symptoom kan te herleiden zijn naar een andere oorzaak. En de oorzaak is niet altijd gelijk duidelijk omdat sommige vormen van huiduitslag op elkaar lijken. Oorzaken van huiduitslag kunnen zijn:
- Infectieziekten (bijvoorbeeld huiduitslag door de waterpokken)
- Huiduitslag als gevolg van een allergie
- Een auto-immuunziekte
- Als bijwerking door het nemen van medicatie
- Huiduitslag door warmte of hitte (warmte huiduitslag)
- Huiduitslag door stress of spanningen
- Bepaalde (kleding)stoffen
- Insectenbeten
- HIV
- Zwangerschap en bevalling
- Planten en schimmels
Gaat je huiduitslag naar verloop van tijd niet vanzelf over, dan is het goed om de oorzaken te achterhalen en de huid te laten behandelen. Een medisch specialist, bijvoorbeeld een dermatoloog, kan uitzoeken welke mogelijke oorzaken er zijn voor het ontstaan van de huiduitslag.
Terug naar de symptomen. Een veel voorkomend symptoom is jeuk, vaak in combinatie met vlekken of bultjes. Daar gaan we dieper op in.
Jeukende huiduitslag
Niet bij elk symptoom ervaar je altijd fysieke last. Bij jeuk is dat wel zo. Er is dan dus sprake van jeukende huiduitslag, vaak in combinatie met rode vlekken of bultjes. Het komt veel voor en wordt als zeer vervelend ervaren. De neiging om te krabben is groot en je raakt daardoor afgeleid. Gelukkig is er wat aan te doen.
Wat kun je doen aan jeukende huiduitslag?
We benoemen hieronder twee producten die werken tegen het symptoom jeuk bij huiduitslag.
Crème tegen jeuk
Bijvoorbeeld insmeren met ALHYDRAN Anti Itch Care. Deze crème is ontwikkeld om symptomen van een huid met jeuk te behandelen. Het neemt dus niet de oorzaak weg, maar verlicht de jeuk en heeft een verkoelend effect op de huid. De crème zorgt voor optimale en langdurige hydratatie en brengt de huid tot rust.
Bekijk deze wetenschappelijke studie, waarbij de werking van ALHYDRAN is onderzocht bij jeuk na brandwonden. De studie betrof 51 patiënten uit een brandwondencentrum.
[products=blog_alhydran_jeukende_huiduitslag]
Honingzalf tegen jeuk
Zuivere honing is de oplossing voor verschillende huidproblemen. Zuivere honing, geoogst bij vitale bijenvolken, staat namelijk bekend om de sterke antibacteriële werking. Ook ondersteunt de honing wondheling en brengt het de huid tot rust.
De antibacteriële werking heeft te maken met de lage pH (zuurgraad) en een hoog suikergehalte. Een lage pH in combinatie met een hoog suikergehalte, zorgt ervoor dat er een honinglaagje wordt gevormd over de wond. Dit laagje beschermt de wond tegen het binnendringen van bacteriën (antibacteriële werking).
Daarnaast trekt dit hoge suikergehalte vocht uit het onderliggende weefsel naar de wond aan. Dit zorgt voor een vochtig wondmilieu, waardoor de wond sneller geneest.
Onderstaande producten zijn gemaakt van zuivere honing.
DerMel honingzalf is een zalf die goed werkt bij oppervlakkige (krab)wondjes. Ook brengt de zalf de huid tot rust en vermindert het klachten zoals jeuk.
[products=blog_dermel]
Tip: Wil je DerMel eerst uitproberen? Dat kan! Vraag een proefmonster aan.
Bronnen: