Wat te doen bij schuurplekken?
Wat te doen bij schuurplekken?
Benen die langs elkaar schuren tijdens een wandeling of bij het hardlopen. Of rode plekken op je billen door wrijving bij een fietstocht. Wat te doen bij schuurplekken? Wij geven tips!↓
De oorzaken van schuurplekken
Zweten is heel normaal, je lichaam doet dit om af te koelen. Bij warmte, bewegen en sporten, spanning of emoties kan je gaan zweten.
Wat wel kan gebeuren als een resultaat van zweten en wrijving zijn schuurplekken. Deze ontstaan door blote huid die tegen elkaar aan schuurt. Of door huid die tegen kleding aan schuurt als je aan het sporten bent (bij fietsers ook wel een ‘zweetreet’ genoemd).
De plekken op de huid zijn vaak pijnlijk, rood en geïrriteerd. Ze ontstaan meestal bij je oksels, dijen, lies, bilspleet, je kruis of rondom de anus. Ja.. geen leuke plekjes. Dus wat kun je er tegen doen?
Schuurplekken behandelen en verzorgen
1. Wassen en drogen
Als je gesport hebt is het belangrijk om je bezwete, natte kleding zo snel mogelijk uit te doen. Ga onder een lauwwarme of koele douche staan om het zweet van je af te spoelen.
Douchen om zweet weg te spoelen is een goede eerste stap bij elke schuurplek. Gebruik een neutrale zeep om het plekje te wassen.
Hierna dep je de plek goed droog, want wrijven irriteert de huid verder.
2. Verzorgende huidzalf
Je huid is beschadigd door het zweten en schuren. Deze kun je het beste helpen herstellen door speciale wond- of huidzalf te smeren.
DerMel is een huidzalf op basis van zuivere honing. Het helpt de huid genezen bij kleine wondjes en schuurplekken. Het zorgt ervoor dat wondjes sneller genezen en vermindert klachten zoals jeuk en pijn. Ook biedt het antibacteriële bescherming, wat ervoor zorgt dat er geen infecties ontstaan.
[products=blog_smetplekken_behandelen]
3. Kleding
Voor kleding hebben we twee verschillende tips.
Voor sporters: het is belangrijk dat sportkleding goed aansluit op je huid en niet te veel vocht vasthoudt. Daarnaast moet je opletten met naden in de kleding. Als er een dubbele stiknaad van nylondraad bij de zeem van het zitvlak zit, kan dit flink gaan schuren.
Voor niet-sporters: (of als je op dit moment niet aan het sporten bent) wijde, katoenen kleding is meestal prettig om aan te trekken over een schuurplek óf om een schuurplek juist te voorkomen. Het is belangrijk dat je het niet te warm krijgt en meer gaat zweten.
Als je een rok of jurk wilt dragen en last hebt van schuurplekken op je dijen, kun je een katoenen onderbroek of broekje met lange pijpen hieronder dragen. Als je weet dat je hier eerder last van krijgt kun je ook een broekje aantrekken om plekken te voorkomen.
Honingzalf voor schuurplekken
Het is belangrijk je schuurplekken goed te verzorgen om er van af te komen. Gebruik hiervoor DerMel. Dit is een natuurlijke huidzalf op basis van zuivere honing. De honing zorgt ervoor dat wonden sneller genezen, biedt antibacteriële bescherming en brengt de uid tot rust.
[products=blog_dermel]
Tip: Wil je DerMel eerst uitproberen? Dat kan! Vraag een proefmonster aan.