Wat is een aambei?
Een aambei is een opzwelling van een bloedvat, aan de binnenkant van de anus. Dit ontstaat vaak wanneer je (te) hard perst bij het poepen. Of als er lange tijd veel druk op de anus staat, bijvoorbeeld bij een zwangerschap. Een uitwendige aambei is aan de buitenkant van de anus zichtbaar (zie onderstaande foto).
(foto aambei, bron: 24baby.nl)
Inwendige en uitwendige aambeien
Wat is een inwendige aambei?
Een inwendige aambei zit aan de binnenkant van de anus. Dan is de aambei ook niet zichtbaar aan de buitenkant. Deze aambeien geven normaal gesproken geen tot weinig last. Als je poept, kunnen ze (even) naar buiten komen.
Wat is een uitwendige aambei?
Een uitwendige aambei heet ook wel een ‘uitgezakte’ aambei: dat is een inwendige aambei, die naar buiten gekomen is. Deze is dan zichtbaar bij de anus. Deze aambeien kunnen groot of klein zijn. Ook kunnen ze last geven, zoals jeuk, pijn en bloed.
Het kan ook zijn dat de aambei uitwendig is ontstaan. Hier is moeilijk van af te komen omdat je hem niet weer naar binnen kunt duwen.
Wat is een getromboseerde aambei?
Een getromboseerde aambei (of: ‘trombose aambei’) is een andere benaming voor een uitwendige aambei. Oftewel: een aambei die naar buiten gezakt is, en zo zichtbaar is geworden aan de buitenkant van de anus. Daarbij kunnen ook symptomen als jeuk en pijn horen.
Veelgestelde vragen over aambeien
Wat is goed tegen aambeien?
Aambeien gaan vanzelf weg, maar dit kan een paar dagen tot een paar maanden(?!) duren. Begrijpelijk dat je iets tegen die pijn en jeuk wilt doen.
AnaMel is een natuurlijke honingzalf speciaal gemaakt tegen de symptomen (zoals jeuk en pijn) van aambeien. De aambeien gaan daarvan niet weg, maar je klachten worden snel verlicht.
[products=blog_wat_is_een_aambei]
Als je wilt dat de aambeien (snel) weggaan, kun je een behandeling met elastiekjes overwegen. Deze worden in het ziekenhuis gezet en knijpen de aambei af, totdat deze afsterft.
Als laatste kun je proberen om uitwendige aambeien terug te duwen. De aambei kan dan wel weer terugzakken nadat je gepoept hebt. In dat geval kun je het terugduwen herhalen. Dit kan ook klachten verlichten.
Lees meer over wat te doen tegen aambeien
Wat is slecht voor aambeien?
Te veel druk op de anus is slecht voor aambeien, zowel voor bestaande als nieuwe. Daarom ontstaan er ook vaak aambeien tijdens zwangerschappen en bevallingen. En wanneer je te lang op de wc zit en/of te hard perst bij het poepen.
Probeer dus zo veel mogelijk om die druk te voorkomen. Dit doe je door goed water te drinken (1,5 tot 2L per dag) en vezelrijk te eten.
Voorkom daarnaast krabben bij jeukklachten. Je kunt dan de aambei beschadigen, waardoor die pijn kan gaan doen, en kan gaan bloeden. Uiteindelijk vererger je zo je klachten. Aambeienzalf kan verlichting geven tegen jeuk.
Lees meer over de oorzaken van aambeien
Is een aambei gevaarlijk?
Nee, aambeien zijn niet gevaarlijk. Wel kunnen ze heel vervelend zijn, door de klachten die ze geven.
Is een aambei besmettelijk?
Nee, een aambei is niet besmettelijk. Het is namelijk geen virus, maar een opzwelling van een bloedvat. Zo’n opzwelling ontstaat door een te hoge druk op de anus.
Wat als een aambei kapot gaat?
Als een aambei kapot gaat, zal die (even) gaan bloeden. Ook kan het gebied rondom je anus gaan irriteren. Dan voelt het branderig aan, en kan het gaan jeuken.
Blijft het bij jou bloeden? Ga dan naar je huisarts!
Wat is een synoniem van aambeien?
Het synoniem voor ‘aambeien’ is ‘hemorroïden’.
Wat is ‘aambeien’ in het Engels?
‘Aambeien’ in het Engels is ‘hemorrhoids’.
Wat is ‘aambeien’ in het Arabisch?
‘Aambeien’ in het Arabisch is ‘biwasir’, of بواسير.
Wat is de beste aambeienzalf?
Bij een vergelijkend onderzoek van verschillende soorten zalven kwam AnaMel naar voren als een goede aambeienzalf. AnaMel verlicht je klachten snel. Een gebruiker vertelt:
“Ben echt tevreden over de zalf. Soms last van aambeien, het werkt direct, stilt de jeuk en verzacht de pijn. Blij mee!” (Miranda)