Wat is allergisch contacteczeem?
Bij allergisch contacteczeem (ook wel: contactallergie) reageert je huid overgevoelig op een stof of meerdere stoffen. Deze stof (de allergeen) zorgt voor een allergische reactie. Je krijgt dit eczeem alleen als je door een eerder huidcontact allergisch bent geworden voor die stof. Ben je eenmaal allergisch, dan is contact met een klein beetje van dit allergeen al voldoende om huidklachten te krijgen. Een contactallergie blijft bovendien vaak levenslang bestaan.
Tip: Gebruik hypoallergene verzorgingsproducten
Verwar allergisch contacteczeem niet met irritatief contacteczeem. Het zijn beide vormen van contacteczeem. Maar irritatief contacteczeem ontstaat doordat je veelvuldig in contact bent geweest met bepaalde stoffen. Je ziet het bijvoorbeeld veel bij contact met water, zeep en afwasmiddelen, door wrijven of door kou. Iedereen kan irritatief contacteczeem krijgen, de een wat sneller dan de ander. Maar het gaat hier dus niet om een allergische reactie zoals bij allergisch contacteczeem.
Meer lezen: Huidirritatie of allergie?
Soorten allergenen bij allergisch contacteczeem
Het aantal stoffen dat allergisch contacteczeem kan veroorzaken is groot. De meest voorkomende contactallergenen zijn:
- Niet-edele metalen: zoals nikkel, chromium en kobalt, die onder andere te vinden zijn in goedkope sieraden, cement (metselaarseczeem) en leer.
- Geurstoffen, zoals in parfums en veel toiletartikelen
- Conserveermiddelen die in producten zitten die snel bederven, zoals cosmetica, toiletartikelen en handcrèmes
- Bestanddelen van rubber
- Lijmen
- Geneesmiddelen in crèmes en zalven
- Planten en bloemen (bijvoorbeeld chrysanten en alstroemeria)
- Stoffen die in sommige beroepen gebruikt worden. Kappers zijn daar een goed voorbeeld van. Zij maken gebruik van haarverf en permanentvloeistoffen.
Hoe herken je allergisch contacteczeem?
Je herkent allergisch contacteczeem aan de onderstaande symptomen.
- Rode huid
- Jeuk
- Bultjes
- Blaasjes (die ook kunnen lekken, waarbij de huid nat wordt)
- Schilfers
Naast contacteczeem kun je ook andere reacties hebben op de allergie. Denk aan een piepende ademhaling.
Waar komt allergisch contacteczeem voor?
Allergisch contacteczeem kan overal op het lichaam voorkomen. Met name op plekken waar de huid veel in contact komt met stoffen waar je allergisch voor bent. Bijvoorbeeld:
- Handen: Handeczeem is een veelvoorkomende vorm van contacteczeem omdat onze handen vaak in contact komen met allergenen, zoals schoonmaakmiddelen, chemicaliën, metalen, enz.
- Hoofdhuid, gezicht en hals (door o.a. shampoo, sieraden en make-up)
- Borstkas (door o.a. sluiting van je bh)
- Heupen (door o.a. je broekriem)
- Polsen (door o.a. een armband of horloge)
- Oksels (door o.a. deodorant)
Heb je regelmatig last van een jeukende hoofdhuid? Lees hier de belangrijkste tips bij een jeukende hoofdhuid.
Hoe ontstaat allergisch contacteczeem?
Contacteczeem kan ‘zomaar’ ontstaan, dus ook als je er daarvoor nooit last van had. Waarom dat zo is, is onduidelijk.
In ieder geval ziet je lichaam een bepaalde stof als ‘gevaarlijk’, waarna een overdreven reactie van je afweersysteem ontstaat. Bij die reactie komen stoffen vrij die je klachten veroorzaken.
Behandeling
Allergisch contacteczeem als huidziekte is niet echt te behandelen of genezen. Dat wil niet zeggen dat je niets kunt doen.
Allereerst kun je natuurlijk proberen contact met de stof waar je allergisch voor bent, te vermijden. Daarvoor moet je dus eerst achterhalen waar je precies allergisch voor bent. Hiervoor ga je naar een dermatoloog.
Gebruik écht hypoallergene producten
De kans bestaat dat je erachter komt dat je allergisch bent voor bepaalde stoffen die in shampoos, lotions en crèmes zitten. In dat geval grijp je al snel naar ‘hypoallergene’ producten, die je in principe overal kunt kopen.
Maar let op: de term ‘hypoallergeen’ is NIET beschermd. Dat betekent dat ook in producten die dit label claimen, wel degelijk allergie-opwekkende stoffen kunnen zitten.
Daarom raden wij op Dermatologie-winkel.nl de huidverzorgingsproducten van AT14 aan: dat zijn producten waarvan wij kunnen garanderen dat ze géén van de bekende allergenen bevatten. Ze zijn geschikt voor mensen met contactallergie of allergisch contacteczeem.
Bekijk AT14 verzorgingsproducten
Allergene stoffen in shampoos
In shampoo zitten verschillende stoffen waar je huid op kan reageren. Lees daar meer over in de onderstaande blogs.
Shampoo zonder alcohol: welke shampoo is geschikt?
Allergisch voor cocamidoprophyl beatïne in shampoo