
Uitwendige aambeien behandelen: Thuis of arts?
Wat kun je doen tegen uitwendige aambeien? Er zijn verschillende manieren om aambeien te verzorgen, van huismiddeltjes tot medicijnen. Maar wat werkt het beste? Wij hebben het voor je uitgezocht. We vertellen je over iedere behandeling die we konden vinden. En we zetten erbij hoe effectief die is. Zo kun jij weloverwogen je volgende stap zetten.
Belangrijk: Maak je je zorgen over je aambeien, ervaar je hevige pijn of heb je last van bloedverlies? Neem dan contact op met je huisarts. Alleen een arts kan beoordelen wat de beste behandeling voor jou is.
Wat zijn uitwendige aambeien en hoe ontstaan ze?
Uitwendige aambeien (ook wel: hemorroïden) zijn een vorm van trombose (of: bloedprop) bij de anus. Daar kun je flink last van hebben: klachten zijn pijn, anale jeuk en soms zelfs bloed.
Uitwendige aambeien ontstaan wanneer er lange tijd (te) veel druk op je anus staat, bijvoorbeeld door verstopping (obstipatie), tijdens zwangerschap en bevalling, of te lang zitten.
Lees meer over de oorzaak van aambeien →
Lees meer over de symptomen van uitwendige aambeien →
Hoe zien uitwendige aambeien eruit?
Uitwendige aambeien tonen zich als een bultje of uitstulping bij de anus (sommigen spreken ook wel van ‘huidflapjes’ of ‘uitstekende aambeien’). Hieronder zie je een afbeelding van een inwendige aambei (1) en een uitwendige aambei (2).
Lees meer over wat een aambei precies is →
Uitwendige aambeien zelf behandelen (zelfzorg en zalfjes)
Heb je niet té veel last van je aambeien, en wil je thuis zelf aan de slag om het te verhelpen? Veel mensen willen dat. Logisch, omdat gevoelens van schaamte toch altijd meespelen bij aambeien.
Wat werkt niet?
Zoek even op internet, en je vindt allerlei huismiddeltjes, ‘natuurlijke middelen’ en adviezen die zich voordoen als de ‘gouden tip tegen aambeien’, omdat ze er goed tegen zouden werken, of zelfs aambeien zouden kunnen verwijderen.
Maar let op: veel van deze middeltjes werken simpelweg niet, óf er is geen bewijs voor de werking. Het gaat dan met name om de volgende ‘wondermiddelen’:
Appelazijn (ook wel: appelciderazijn (ACA)), knoflook, tandpasta, ijsblokjes en neusspray.
De werking hiervan tegen aambeien zijn NIET (voldoende) wetenschappelijk bewezen. Het is dus risicovol om zelf uit te proberen.
Wat wél kan helpen bij uitwendige aambeien
Gelukkig zijn er middelen die speciaal ontwikkeld zijn om de symptomen van aambeien te verlichten, zoals pijn, jeuk of een branderig gevoel. Deze producten kunnen het herstel ondersteunen, al nemen ze de aambei zelf niet weg.
Overweeg de volgende topische behandelingen: zalven en crèmes die je direct op de huid aanbrengt.
- Aambeienzalf
Probeer een goede aambeienzalf of -crème. AnaMel is speciaal ontwikkeld tegen anale klachten. Het werkt pijnstillend, jeukremmend en bevordert het herstel van de huid. De zalf is ontwikkeld in samenwerking met de universiteit van Wageningen en de werking is klinisch onderbouwd.
Wil je AnaMel uitproberen? Dat kan.
Op de website van AnaMel staan ervaringen van mensen met deze zalf, waaronder het gebruik ervan bij aambeien.
- Lidocaïne-zalf
Dit middel werkt verdovend. Het maakt de huid tijdelijk gevoelloos, waardoor klachten afnemen. Let op: deze zalf mag je maximaal 4 weken gebruiken vanwege kans op allergische reacties. Op apotheek.nl lees je meer over wat lidocaïne doet op de huid, onder andere bij aambeien.
- Sudocrème
Sommige mensen geven aan dat dit verlichting biedt. Toch is Sudocrème niet speciaal ontwikkeld voor aambeien en werkt het lang niet voor iedereen. Oorspronkelijk is de crème bedoeld als verzorging bij andere
Belangrijk: deze producten verlichten de klachten, maar verwijderen een aambei niet. Probeer dus niet zelf je aambei af te binden of andere risicovolle handelingen uit te voeren. Twijfel je? Neem dan contact op met je huisarts.
Uitwendige aambeien terugduwen
Het is ook mogelijk om de aambeien terug te duwen. Dan druk je het harde bolletje of bultje dus terug je anus in. Dit kan ook je klachten verlichten.
Het is wel goed mogelijk dat het weer terugkomt nadat je gepoept hebt. In dat geval kun je opnieuw terugduwen.
Blijf je (te) veel last hebben van je aambeien? Overweeg dan toch behandeling, of door een zalfje, óf door hulp van de huisarts te vragen.
Uitwendige aambeien professioneel weg laten halen
Alleen professionele medici zijn kundig genoeg om aambeien te verwijderen. Daarvoor hebben ze effectieve behandelingen die door een deskundige uitgevoerd moeten worden.
De eerste stap is je huisarts bezoeken. Daarvoor moeten veel mensen over een drempel, en dat begrijpen wij maar al te goed. Maar weet: je bent zeker niet de enige die met aambeien loopt. Vertrouw in de professionaliteit van artsen!
Aambeien laten behandelen door de huisarts
Allereerst: ga bij zorgen altijd naar je huisarts. Natuurlijk speelt schaamte een rol, maar je gezondheid is belangrijker.
Wat kan de huisarts voor je betekenen als het om de behandeling van aambeien gaat?
Op z’n minst kan een arts medicijnen voorschrijven die in jouw situatie het beste werken. Zo zijn er verschillende zetpillen verkrijgbaar (sommige ook zonder voorschrift, maar dat raden we niet zomaar aan).
De arts kan je ook doorverwijzen naar het ziekenhuis. Bijvoorbeeld voor een operatie om de aambeien te laten verwijderen (zie hieronder).
Aambeien laten behandelen in het ziekenhuis
Wil je van je aambeien af? Dan kun je je door je huisarts laten doorverwijzen naar het ziekenhuis. Die hebben verschillende behandelingen die ervoor zorgen dat je aambeien uiteindelijk verdwijnen.
Welke behandeling je krijgt, hangt af van jouw situatie. In alle gevallen zal gekozen worden voor de minst ingrijpende behandeling.
De mogelijke behandelingen in het ziekenhuis zijn:
Met elastiekjes
Een bekende behandeling bij velen: rubberbandjes, elastiek dus, die om de aambei aangebracht worden en ze afbinden. Zo wordt de bloedtoevoer naar de aambei toe afgekneld. Met als gevolg: de aambei zal krimpen, verschrompelen en opdrogen. Daarna sterft het weefsel in 7 tot 10 dagen af, waarna het er afvalt.
Met een laser
Je kunt ook voor een infrarood-behandeling met laser gaan. Dan worden de bloedvaten, die de aambei in stand houden, verhit en verschrompeld. Ook dit heeft als effect dat je aambeien krimpen en uiteindelijk verdwijnen.
Met een injectie
Een derde manier om aambeien te verwijderen is met een injectie. Dit wordt ook wel ‘scleroseren’ genoemd. Ook door deze behandeling verdwijnen de uitstulpsels.
Met een operatie
Soms zijn bovenstaande behandelingen niet genoeg. Dan is er nog een laatste mogelijkheid: chirurgie. Oftewel: de aambeien verwijderen door ze weg te snijden. Deze methode wordt echter nog maar zelden toegepast, omdat het best ingrijpend is.
Uitwendige aambeien voorkomen
Volgens artsen en MDL Fonds (voorheen Maag Lever Darm Stichting) is het belangrijk om je ontlasting zacht te houden en regelmatig naar de wc te gaan. Want uitwendige aambeien ontstaan vooral door druk op je anus.
Volg daarom deze adviezen om verstopping (constipatie) te voorkomen, en zo de kans op aambeien te verkleinen:
- Drink 1,5 tot 2 liter water per dag.
- Vezelrijk eten. Volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst, bonen, erwten, linzen, groenten en fruit.
- Beweeg voldoende. Veel (stil)zitten zorgt voor extra druk op je anus. Dit is nadelig bij aambeien. Een halfuur beweging (of meer) per dag helpt je ontlasting soepel houden.
- Ga naar de wc als je aandrang voelt. Ophouden zorgt ervoor dat je poep harder wordt.
- Bij irritatie of jeuk; gebruik geen ruw wc-papier. Gebruik een nat doekje en dep de anus droog.
Bestaande aambeien kunnen zelfs verdwijnen als je langere tijd druk op je anus vermijdt door bovenstaande tips.
Veel gestelde vragen over de behandeling van aambeien
Gaan uitwendige aambeien vanzelf weer weg?
Ja, uitwendige aambeien gaan zelfs meestal vanzelf over. Het belangrijkste is om regelmatig te poepen en te zorgen voor zachte ontlasting. Onder andere door voldoende water te drinken, vezelrijk te eten en genoeg te bewegen.
Hoe lang duurt het voordat aambeien weer verdwijnen?
Dat kan verschillen van enkele dagen tot weken, afhankelijk van hoe goed je druk op de anus weet te vermijden. Het kan dus ook langer duren voordat je aambeien genezen.
Wat is het verschil tussen inwendige en uitwendige aambeien?
Inwendige aambeien zie je niet: die zitten binnenin je darm. Maar sommige van die inwendige aambeien zwellen zo op, dat ze naar buiten zakken. Dan spreken we dus van uitwendige aambeien.
Wat zijn de kosten van de verschillende behandelingen tegen aambeien?
De kosten lopen erg uiteen, van kosteloos tot prijzig. In sommige gevallen heb je recht op vergoeding van je zorgverzekering.
Is een behandeling tegen aambeien pijnlijk?
Normaal gesproken niet. Een zalfje smeren, bijvoorbeeld, is pijnloos.
Als je een behandeling in het ziekenhuis krijgt, zul je meestal een verdoving krijgen. Na de behandeling kun je wel pijn ervaren, maar die zal na een bepaalde periode weg zijn.
Hoe kan ik aambeien het beste behandelen tijdens de zwangerschap en na de bevalling?
Misschien niet het ideale moment, maar ook tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van aambeien. Lees hier alles over aambeien tijdens zwangerschap.
Overleg ook even met je verloskundige wat in jouw situatie de beste behandeling is tijdens de zwangerschap of bevalling.
Zijn uitwendige aambeien gevaarlijk?
Nee, op zichzelf zijn uitwendige aambeien niet gevaarlijk. Zelfs niet wanneer ze bloeden. Het enige is, dat bloed bij of uit je anus ook een andere oorzaak kan hebben. Dus áls je bloed ziet, bijvoorbeeld na het poepen, en je maakt je zorgen, bezoek dan zeker even je huisarts.
Moeten aambeien behandeld worden, of hoeft dat niet?
Nee, je hoeft je aambeien niet te (laten) behandelen. Je weet zelf hoeveel last je ervan hebt.
Maar heb je wél veel klachten? Dan zijn er genoeg mogelijkheden om actie te ondernemen. Ook zonder dat je de dokter ernaar laat kijken. Maar maak je je zorgen? Bezoek dan altijd je huisarts.
Wat is de beste behandeling van aambeien bij een kind?
Overleg altijd met je huisarts over wat de beste behandeling is bij je kind. Op zich kunnen de meeste geen kwaad (zoals het smeren met de meeste zalfjes). Toch is het goed om even advies in te winnen.
Hoe lang duurt de behandeling van aambeien?
Dit verschilt per behandeling.
Doe je alleen aan klachtenbestrijding? Zorg dan dat je altijd iets paraat hebt voor wanneer je (weer) last hebt van jeuk of pijn. Zoals een anuszalf als AnaMel.
[products=blog_aambeien_na_bevalling]
Laat je je aambeien verwijderen in het ziekenhuis? Dan hangt de duur af van de soort behandeling. Informeer bij het ziekenhuis voor meer informatie.
Gebruikte bronnen
Voor dit artikel maakten we gebruik van de volgende bronnen:
- AnaMel. (z.d.). AnaMel huidzalf voor anale klachten. Geraadpleegd op 26 maart 2025, van https://anamel.nl/
- St. Anna Ziekenhuis. (z.d.). Aambeien behandelen. Geraadpleegd op 26 maart 2025, van https://www.st-anna.nl/behandelingen/aambeien-behandelen/
- Infonu. (z.d.). Aambeien: behandeling, oorzaak en symptomen. Geraadpleegd op 26 maart 2025, van https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/91258-aambeien-behandeling-oorzaak-en-symptomen.html
- Welingelichte Kringen. (2016, juli 12). Is appelazijn echt zo gezond? Geraadpleegd op 26 maart 2025, van https://www.welingelichtekringen.nl/gezond/561297/is-appelazijn-echt-zo-gezond.html
- Grootmoeders Tips. (z.d.). Tandpasta op aambeien? Geraadpleegd op 26 maart 2025, van https://tips-en-handigheidjes-uit-grootmoeders-tijd.eu/gezondheid/aambeien/tandpasta-op-aambeien/
- Online Verloskundige. (z.d.). Aambeien tijdens zwangerschap. Geraadpleegd op 26 maart 2025, van https://www.onlineverloskundige.nl/zwanger/kwaaltjes/aambeien/
- Farmacotherapeutisch Kompas. (z.d.). Aambeien – indicatietekst. Geraadpleegd op 26 maart 2025, van https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/indicatieteksten/aambeien
- BovenIJ Ziekenhuis. (z.d.). Aambeien laserbehandeling (Laser Haemorrhoid Plastiek – LHP). Geraadpleegd op 26 maart 2025, van https://www.bovenij.nl/Onderzoeken-ampamp-Behandelingen/Aambeien-laserbehandeling-(Laser-Haemorrhoid-Plastiek-LHP).html