Uitwendige aambeien behandelen
Hoe kun je uitwendige aambeien behandelen? Je hebt allerlei opties, van huismiddeltjes tot medicijnen. Maar wat werkt het beste tegen aambeien?
Wij hebben het voor je uitgezocht. Hieronder vertellen we over iedere behandeling die we konden vinden. En we zetten erbij hoe effectief die is. Zodat jij weloverwogen je volgende stap kan zetten.
Let op: maak je je zorgen om je aambeien? Heb je erg veel last van pijn of bloedverlies? Ga in dat geval altijd zo snel mogelijk naar je huisarts. Alleen die kan vaststellen wat voor jou de beste behandeling is.
Inhoud:
- Aambeien zelf behandelen
- Aambeien laten behandelen door de huisarts
- Aambeien laten behandelen in het ziekenhuis
- Veelgestelde vragen
Uitwendige aambeien zelf behandelen
Heb je niet té veel last van je aambeien, en wil je thuis zelf aan de slag om het te verhelpen? Veel mensen willen dat. Logisch, omdat gevoelens van schaamte toch altijd meespelen bij aambeien.
Dan beantwoorden we nu je vraag: wat kan ik er zelf aan doen?
Aambeienzalf of crème
Op de markt zijn enkele producten te vinden die (zouden) werken tegen aambeien. Sommige zijn daar zelfs speciaal voor ontwikkeld. Hoe effectief zijn die? Hier heb je de antwoorden:
- Aambeienzalf: het beste kun je een speciaal ontwikkelde zalf tegen symptomen van aambeien Zoals de zalf die wij – niet zonder reden – in onze webshop verkopen: AnaMel. Die biedt langdurig verlichting (bewezen!), en kun je zo lang gebruiken als je wilt.
- Lidocaine: dit zit in vaselinecrème en werkt verdovend; het maakt de huid gevoelloos. Zo worden je klachten als pijn, branderigheid en jeuk tijdelijk verlicht. Deze zalf kun je helaas maximaal 4 weken gebruiken, vanwege de (oplopende) kans op allergische reacties.
- Sudocrème: sommige mensen zeggen dat dit goed werkt tegen aambeien. In de praktijk blijkt dit echter slechts voor een enkeling te gelden. De zalf is hier ook zeker niet voor ontwikkeld.
Thuis behandeling aambeien
Zoek even op internet, en je vindt allerlei huismiddeltjes, ‘natuurlijke wijzen’ en adviezen die goed zouden werken tegen (de klachten van) aambeien.
Wat wil je liever niet doen? Appelazijn (ook wel: appelciderazijn (ACA)), knoflook, tandpasta, ijsblokjes of neusspray zijn allemaal NIET (voldoende) wetenschappelijk bewezen. Het is dus risicovol om zelf uit te proberen.
Wat moet je wel doen? Een belangrijk advies vanuit artsen (en de maag-lever-darm stichting) is je poep zacht houden en regelmatig naar de wc te gaan. Volg deze adviezen:
- Drink 1,5 tot 2L water per dag.
- Vezelrijk eten. Volkorenbrood, volkoren pasta, zilvervliesrijst, bonen, erwten, linzen, groenten en fruit.
- Beweeg voldoende. Veel (stil)zitten zorgt voor extra druk op je anus. Dit is nadelig bij aambeien. Een halfuur beweging (of meer) per dag helpt je ontlasting soepel houden.
- Ga naar de wc als je aandrang voelt. Ophouden zorgt ervoor dat je poep harder wordt.
- Bij irritatie of jeuk; gebruik geen ruw wc papier. Gebruik een nat doekje en dep de anus droog.
Jeuk en irritatie verminderen? Smeer AnaMel op uitwendige aambeien. →
AnaMel eerst proberen? Dat kan!
Aambeien laten behandelen door de huisarts
Allereerst: ga bij zorgen altijd naar je huisarts. Natuurlijk speelt schaamte een rol, maar je gezondheid is belangrijker. Bovendien ziet de dokter iedere dag dit soort dingen.
Wat kan de huisarts voor je betekenen als het om de behandeling van aambeien gaat?
Op z’n minst kan hij/zij medicijnen voorschrijven die in jouw situatie het beste werken. Zo zijn er verschillende zetpillen verkrijgbaar (sommige ook zonder voorschrift, maar dat raden we niet zomaar aan).
De arts kan je ook doorverwijzen naar het ziekenhuis. Bijvoorbeeld voor een operatie om de aambeien te verwijderen (zie hieronder).
Daarnaast is er nog een middel dat Daflon heet, voor bloedende inwendige aambeien. Dit medicijn maakt de wand van de bloedvaatjes in de aambeien steviger.
Aambeien laten behandelen in het ziekenhuis
Wil je van je aambeien af? Dan kun je je door je huisarts laten doorverwijzen naar het ziekenhuis. Die hebben verschillende behandelingen die ervoor zorgen dat je aambeien uiteindelijk verdwijnen.
Welke behandeling je krijgt, hangt af van jouw situatie. In alle gevallen zal gekozen worden voor de minst ingrijpende behandeling.
De mogelijke behandelingen in het ziekenhuis zijn:
Met elastiekjes
Een bekende behandeling bij velen: rubber bandjes, elastiek dus, die om de aambei aangebracht worden. Zo wordt de bloedtoevoer naar de aambei toe afgekneld. Met als gevolg: de aambei zal verschrompelen en opdrogen. Daarna sterft het weefsel in 7 tot 10 dagen af, waarna het er afvalt.
Met een laser
Je kunt ook voor een infrarood-behandeling met laser gaan. Dan worden de bloedvaten, die de aambei in stand houden, verhit en verschrompeld. Ook dit heeft als effect dat je aambeien krimpen en uiteindelijk verdwijnen.
Met een injectie
Een derde manier om aambeien te verwijderen is met een injectie. Dit wordt ook wel ‘scleroseren’ genoemd. Ook door deze behandeling verdwijnen de uitstulpsels.
Met een operatie
Soms zijn bovenstaande behandelingen niet genoeg. Dan is er nog een laatste mogelijkheid: chirurgie. Oftewel: de aambeien verwijderen door ze weg te snijden. Deze methode wordt echter nog maar zelden toegepast, omdat het best ingrijpend is.
Veel gestelde vragen over de behandeling van aambeien
Wat zijn de kosten van de verschillende behandelingen tegen aambeien?
De kosten lopen erg uiteen, van kosteloos tot prijzig. In sommige gevallen heb je recht op vergoeding van je zorgverzekering.
Is een aambeien-behandeling pijnlijk?
Normaal gesproken niet. Een zalfje smeren, bijvoorbeeld, is pijnloos.
Als je een behandeling in het ziekenhuis krijgt, zul je meestal een verdoving krijgen. Na de behandeling kun je wel pijn ervaren, maar die zal na een bepaalde periode weg zijn.
Hoe kan ik aambeien het beste behandelen tijdens de zwangerschap en na de bevalling?
Wat de beste behandeling tijdens je zwangerschap en de bevalling is, kun je het beste overleggen met je verloskundige.
Moeten aambeien behandeld worden, of hoeft dat niet?
Nee, je hoeft je aambeien niet te (laten) behandelen. Je weet zelf hoeveel last je ervan hebt.
Maar heb je wél veel klachten? Dan zijn er genoeg mogelijkheden om actie te ondernemen. Ook zonder dat je de dokter ernaar laat kijken.
Maar maak je je zorgen? Bezoek dan altijd je huisarts.
Hoe lang duurt de behandeling van aambeien?
Hoe lang de behandeling duurt, verschilt per behandeling.
Doe je alleen aan klachtenbestrijding? Zorg dan dat je altijd iets paraat hebt voor wanneer je (weer) last hebt van jeuk of pijn.
Laat je je aambeien verwijderen in het ziekenhuis? Dan hangt de duur af van de soort behandeling. Informeer bij het ziekenhuis voor meer informatie.
Wat is de beste behandeling van aambeien bij een kind?
Overleg altijd met je huisarts over wat de beste behandeling is bij je kind. Op zich kunnen de meeste geen kwaad (zoals het smeren met de meeste zalfjes). Toch is het goed om even advies in te winnen.
Ónze beste behandeling bij aambeien klachten
Onze beste behandeling is de zalf AnaMel. Deze is speciaal ontwikkeld voor anale ongemakken, waaronder aambeien. De zalf werkt snel tegen klachten als jeuk en pijn.
Daarnaast heeft het wondhelende eigenschappen. AnaMel werkt ook tegen ontstoken aambeien, en beschermt tegen bacteriën.
De zalf is ontwikkeld in samenwerking met Universiteit Wageningen. En aanbevolen door dermatologen. Geschikt voor alle leeftijden.
[products=blog_aambeien_na_bevalling]
Gebruikte bronnen
Voor dit artikel maakten we gebruik van de volgende bronnen:
- https://anamel.nl/
- https://www.st-anna.nl/behandelingen/aambeien-behandelen/
- https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/91258-aambeien-behandeling-oorzaak-en-symptomen.html
- https://www.welingelichtekringen.nl/gezond/561297/is-appelazijn-echt-zo-gezond.html
- https://tips-en-handigheidjes-uit-grootmoeders-tijd.eu/gezondheid/aambeien/tandpasta-op-aambeien/
- https://www.onlineverloskundige.nl/zwanger/kwaaltjes/aambeien/
- https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/indicatieteksten/aambeien
- https://www.bovenij.nl/Onderzoeken-ampamp-Behandelingen/Aambeien-laserbehandeling-(Laser-Haemorrhoid-Plastiek-LHP).html