Menu
EUR
Let op: Bestellingen worden op maandag 30/12 verzonden.
Shampoo zonder alcohol: welke shampoo is geschikt?

Shampoo zonder alcohol: welke shampoo is geschikt?

Alcohol kom je niet alleen in je drankje tegen, maar ook in schoonmaakmiddelen, brandstof en zelfs in eten. Ook in haarverzorgingsproducten zoals shampoo wordt het gebruikt. Sommige alcoholsoorten kunnen schadelijk zijn. Welke zijn dat? En welke ingrediënten vind je dan terug in onze AT14 shampoo? Daarover gaat dit blog.

Alcohol wordt in shampoo gebruikt als oplosmiddel (om andere producten in te laten oplossen), als geurstof of conserveermiddel.

Van alcohol in shampoo wordt nog wel eens gezegd dat het slecht voor je is. Zo kan het je huid uitdrogen en irriteren.

Maar is elke alcohol in shampoo ook schadelijk? Lees hieronder verder over de goede en de slechte alcoholen in shampoos.  

Welke alcohol in shampoo is niet slecht voor je haar?

De onderstaande alcoholsoorten irriteren niet of nauwelijks de huid. Het zijn voornamelijk ‘vetalcoholen’. Sommige daarvan hebben zelfs een gunstige werking.

  • Behenyl alcohol, is een vetalcohol die vocht vasthoudt en daardoor een stimulerend effect heeft op emulsies (vloeistoffen die niet in elkaar kunnen oplossen).
  • Stearyl alcohol is net als Behenyl alcohol een vetalcohol. Stearyl alcohol in shampoo zorgt ervoor dat emulsies van verschillende stoffen kunnen en blijven bestaan.
  • Lauryl alcohol is ook een vetalcohol die ontstaat uit de kokosnootolie en palmolie. Het wordt gebruikt als vochtinbrenger voor de huid en heeft ook een werking als geurstof (bloemengeur).
  • Benzyl Alcohol wordt in shampoo gebruikt als geurstof, oplosmiddel en conserveermiddel. Het heeft verder weinig effect op de textuur van het haar na het wassen.
  • Myristyl Alcohol is weer een vetalcohol dat onder andere dienst doet als verdikkingsmiddel en bindmiddel voor emulsies.
  • Isocetyl Alcohol of Cetyl alcohol is ook een vetalcohol. Het wordt onder andere gebruikt als verdikkingsmiddel en geeft de shampoo het schuimend effect.
  • Cetearyl alcohol is een samengestelde alcohol van cetyl alcohol en stearyl alcohol. Het zorgt ervoor dat een formule steviger wordt door te fungeren als bindmiddel voor emulsies en heeft een verzorgende werking (zacht voor de huid en droogt deze niet uit). Cetearyl alcohol zorgt er in shampoo ook voor dat het een langere houdbaarheid krijgt.
  • Isostearyl Alcohol is wederom een vetalcohol die wordt gebruikt als huidverzachter, verdikkingsmiddel, emulgator en vetinbrenger en schuimverbeteraar. Een brede functie dus voor deze alcoholsoort.
  • Dan hebben we tot slot nog een andere alcoholsoort, namelijk Wolvet, ook wel Lanoline of Lanoline Alcohol genoemd (hoewel deze stoffen toch niet helemaal hetzelfde zijn). Wolvet bestaat uit een mengsel van alcoholen en vetzuren. Deze substanties wordt door de talgklieren van schapen uitgescheiden. Wolvet wordt toegevoegd aan onder andere shampoo omdat het waterbindende en goed emulgerende eigenschappen heeft.

Een heel klein deel van de bevolking heeft last van een wolvetallergie. In de meeste gevallen gaat het dan om wolvet dat niet gezuiverd is. Helaas kun je aan de ingrediëntenlijst op shampoos niet zien of de aanwezige lanoline/wolvet wel of niet is gezuiverd.

Al deze bovengenoemde vettige alcoholen (of long chain alcohol) houden het vocht in de huid vast en hoef je dus niet te vermijden bij normaal gebruik. De kans op irritatie of allergie is dan klein. De enige niet-vetalcoholsoort in bovenstaand rijtje is Benzyl Alcohol. Toch is deze alcohol ook veilig te gebruiken.

Welke alcohol in shampoo is wel slecht voor je haar?

Als er zoiets als goede alcoholsoorten bestaan, dan zou dit moeten betekenen dat er ook slechte alcoholsoorten bestaan. Ze worden ook wel Short Chain Alcohol genoemd. Diegene die je het beste kunt vermijden zijn:

  • Alcohol denat of SD alcohol kan uitdrogend en irriterend zijn voor je huid. Deze alcohol zorgt ervoor dat shampoo vies smaakt. Het voorkomt dat, geloof het of niet, mensen de alcohol in shampoo zouden gaan drinken.
  • Ethanol (ook wel gewoon alcohol genoemd) wordt vaak gebruikt om de droogtijd van je haar te verkorten maar staat er ook om bekend dat het je haar uitdroogt en dus pluizig kan maken.
  • Isopropyl wordt onder andere gebruikt als oplosmiddel voor oliën in shampoos, maar heeft een zeer uitdrogende werking op de huid.
  • Propanol Alcohol, is een oplosmiddel met een bacteriedodende werking. Het verlengt de houdbaarheid van shampoo. Maar het is ook een allergeen (kan een overgevoeligheidsreactie kunnen veroorzaken), heeft een uitdrogend effect op je huid en heeft een giftige werking voor sommige mensen.
  • Propylene Glycol is een vochtdrager en wordt in producten gebruikt in plaats van glycerine omdat het beter in de huid trekt. Het helpt de hoofdhuid zo goed mogelijk de andere ingrediënten in shampoos te absorberen.

Over Propylene Glycol zijn de meningen verdeeld. Volgens sommige bronnen droogt deze alcoholsoort de huid sterk uit, terwijl andere bronnen juist suggereren dat het een stof is die in lichte mate de vochtigheid van de huid verhoogt. Ook zou het terecht kunnen komen in de bloedbaan en zo lever- en nierschade aanrichten. 

Welke ingrediënten kom je tegen in AT14?

Wat is AT14? Het is een shampoo die geschikt is voor mensen met een gevoelige en/of droge hoofdhuid en ook geschikt voor mensen met een contactallergie of eczeem.

In AT14 zitten geen irriterende stoffen. De shampoo is namelijk hypoallergeen. Hypo betekent 'laag'. Het begrip allergeen geeft de potentie van een stof aan om een allergische reactie te veroorzaken. De betekenis van hypoallergeen is dus: Lage kans op een allergische reactie. Veel stoffen die er om bekend staan een allergische reactie te kunnen veroorzaken, zitten niet in deze AT14 shampoo.

De kans dat je een allergische reactie krijgt van alle andere stoffen die wel in AT14 zijn verwerkt is zeer klein. Daarom is het een hypoallergeen product. Het product is samengesteld door allergologen en dermatologen. Zij hebben onderzoek gedaan naar alle stoffen die de huid kunnen irriteren.

Op de website van AT14 vind je een lijst van alle ingrediënten in AT14 shampoo en overige AT14 verzorgingsproducten. Daarin lees je ook welke ingrediënten, waaronder alcoholsoorten, nadrukkelijk zijn weggelaten.

[products=blog_shampoo_zonder_alcohol]

Meer weten over allergenen in shampoos?

Andere soorten contactallergenen, zoals bijvoorbeeld parfum en cocamidopropyl betaïne, zijn ook in AT14 vermeden. Bekijk onderstaande blogs over de functie en de werking van deze twee stoffen.

Allergisch voor cocamidopropyl betaïne in shampoo

Shampoo zonder parfum


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste die reageert.
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan je winkelwagen