Mag je met een litteken in de zon?
Nee, met een litteken mag je niet in de zon. Littekens van acne, door een brandwond of operatie, nieuw of oud…je moet altijd de zon zo veel mogelijk vermijden. Lukt dat niet? Bescherm je litteken dan goed.
In dit artikel vertellen we je waarom de zon nou zo schadelijk is, en wat je kunt doen. Ook beantwoorden we andere veelgestelde vragen over een litteken en de zon.
Waarom mag een litteken niet in de zon?
Er zijn 3 belangrijke redenen om met een litteken uit de zon te blijven:
- Het risico op huidkanker is groter
Of je nu een litteken hebt of niet: het algemene advies is om je huid niet te lang bloot te stellen aan de zon. Oók als je zonnebrand gebruikt. Want UV-straling geeft kans op huidkanker. Omdat een littekenhuid minder goede bescherming biedt, is die kans groter. - Littekens verbranden sneller
Littekenhuid is kwetsbaar. Het is zwakker dan de ‘normale huid’ en biedt daarom minder goede bescherming tegen de zon. Het gevolg: je litteken verbrandt sneller. Daardoor zul je eerder last krijgen van klachten zoals jeuk en pijn. - Het litteken kan verkleuren
Je litteken kan verkleuren door de zon. En dan bedoelen we niet dat ‘ie mooi bruin wordt, zoals de rest van je huid. Je litteken kan dan ook niet ‘vervagen’ in de zon. Integendeel: de kleur wijkt af van de rest van je huid, en wordt daardoor juist opvallender!
Alle reden dus om je litteken goed te beschermen tegen de zon. Maar hoe doe je dat?
Hoe bescherm ik mijn litteken tegen de zon?
Wanneer mag je met een litteken in de zon? Alleen met hele goede bescherming. Dat kan lastig zijn, vooral als het litteken op je gezicht zit. Toch kun je verschillende dingen doen:
- Afdekken of afplakken
Is het mogelijk om je litteken helemaal af te dekken? Dit kan bijvoorbeeld door er kleding overheen te dragen. LET OP: Niet alle kleding is UV-werend. Een dun shirt zal je litteken bijvoorbeeld niet beschermen. Als je het litteken niet met UV-werende of dikke kleding kan bedekken, dan kun je deze afplakken. Dit kan met een (siliconen)pleister. - Zonnebrand of zonnecrème
Is afdekken of afplakken niet mogelijk? Bijvoorbeeld omdat je acne-littekens hebt: ga dan bij voorkeur helemaal niet in de zon. En anders: gebruik een goede zonnebrand of zonnecrème. Het advies hierbij is ook om zo kort mogelijk in de zon te zijn. - Littekencrème met SPF
In plaats van zonnebrandcrème is er nog een andere optie, die zelfs nog beter is: gebruik een littekencrème met SPF-factor. Dan heb je én de voordelen van een verzorgende crème, én goede zonbescherming.
[products=blog_littekenbescherming_zon]
Overige vragen
Hoe lang mag een litteken niet in de zon?
Je litteken is het meest gevoelig in de eerste 6 maanden van het herstel. Dan wil je de zon absoluut zo veel mogelijk vermijden. Na ongeveer 2 jaar is je litteken uitgerijpt en iets sterker, maar littekens blijven kwetsbaarder dan andere huid. Je moet dus altijd opletten en je littekens goed beschermen tegen de zon.
Mijn litteken is verbrand in de zon. Wat nu?
Ben je al met je litteken in zon geweest, en is het al verbrand? Zorg dan dat je een goede, verzorgende littekencrème gebruikt. Dan krijgt je huid hulp om zo goed mogelijk te herstellen. En ben jij sneller van de pijn, het trekkende gevoel en de jeuk af.
Kan een litteken verkleuren in de zon?
Ja, een litteken kan permanent verkleuren in de zon. Daardoor kan je litteken zichtbaarder worden, omdat de verkleuring altijd afwijkt van je normale huidskleur. Soms beweert men dat een litteken kan vervagen in de zon. Dit is absoluut NIET waar. Als de littekenhuid al bruin wordt, is het vlekkerig.
Mag ik wel met een litteken onder de zonnebank?
Nee, want ook onder de zonnebank stel je je littekenhuid bloot aan UV-straling. Daarvoor gelden dezelfde risico’s als bij UV-straling door de zon.