Op zoek naar de juiste anti-roos shampoo? “Het gaat om wat er níét in zit”.
Een anti-roos shampoo die écht hypoallergeen is. Dat zocht Dr. Marjolein Wintzen, dermatoloog in het Amsterdam UMC. Zowel voor patiënten als mensen in haar omgeving met contactallergieën en roos. Voor DOS Medical testte ze samen met haar patiënten de nieuwste uitbreiding van de AT14-verzorgingslijn: AT14 anti-roos. We vroegen haar het hemd van het lijf over deze nieuwe shampoo.
Wat is roos precies?
“Wat mensen roos noemen, is een beperkte vorm van wat we in de medische wereld ‘Seborroïsch eczeem’ noemen. Er is daarbij een overgroei van een bepaald gist. Bij eczeem gaat de huid vaak schilferen, dat zie je bij roos ook. Huidschilfertjes zijn heel klein, dus één enkel schilfertje zie je niet. Maar als iemand een wat vettere huid heeft, gaan de schilfertjes aan elkaar plakken. Dan krijg je wat voor roos typisch is: vettige grijze of gele schilfertjes in het haar.”
Je kunt dus zelf niks doen aan het feit dat je roos krijgt?
“Nee, helemaal niks. Je kunt roos niet sturen met beter eten of betere hygiëne. De gist die roos veroorzaakt houdt van gebieden waar veel talg is. Dat is op je hoofdhuid zo. De gist hoort hier dus te zitten, dat is normaal, daarom komt roos ontzettend veel voor. Bovendien houdt-ie van een vettere huid en een bepaalde pH-waarde. Dat zijn twee dingen die per persoon verschillen en waar je niks aan kunt doen. Je hebt gewoon pech als de gist gaat overgroeien.”
Wat voor klachten geeft roos?
“Mensen hebben het over roos, in de spreekkamer noem ik het roos-eczeem. Dat geeft een duidelijker beeld van wat roos is. Net als eczeem, kan roos gepaard gaan met rode vlekjes of roodheid. Ook kan het jeuken, maar dat hoeft niet.
Daarnaast is er nog een minder voorkomende, maar heel vervelende, variant van roos: tinea amiantacea. Hierbij vormen de huidschilfers een grote, dikke plak op het hoofd. Die kan wel een paar millimeter dik zijn. Het is eigenlijk een soort superroos, maar niet super om te hebben natuurlijk. De meeste mensen hebben alleen last van roos-eczeem.”
En wat is last hebben van roos dan precies?
“Jeuk en het cosmetische aspect. Dus dat ze het vervelend vinden om te zien. Roos is niet gevaarlijk of besmettelijk, maar het kan wel heel vervelend zijn om te hebben.”
Er zijn heel veel shampoos tegen roos, werken die allemaal?
“Er zijn best veel goede shampoos, allemaal met verschillende bestanddelen. Niet elke shampoo is even sterk en werkt dus even goed, maar er zijn er veel die de groei van de gist die roos veroorzaakt tegengaan. Op zich is het heel legitiem om die allemaal te proberen en te onderzoeken wat voor jou werkt.
Maar veruit de meeste anti-roos shampoos zijn geparfumeerd. Dat is dermatologisch gezien best een probleem, want veel mensen zijn allergisch voor geurstoffen of conserveermiddelen, of allebei. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van een allergie voor cosmetica. Bovendien bevatten vrijwel alle shampoos een bepaalde schuimmaker en dan zitten er ook nog wolalcoholen, bekend als lanoline, in. Dat is voor de gemiddelde mens geen probleem. Maar voor mensen met één of meerdere contactallergieën wel. Voor hen zijn er daardoor nauwelijks geschikte shampoos te koop.”
Nu is er AT14 anti-roos, waarom werkt die shampoo wel?
“De shampoo heeft een heel goed bestanddeel: seleniumsulfide. Dit werkt tegen de gist die roos veroorzaakt. Maar wat AT14 anti-roos echt bijzonder maakt, is juist wat het allemaal níét bevat, zoals wolalcoholen, geurstoffen, conserveermiddelen en een bepaalde schuimmaker: CPB, oftewel cocamidopropylbetaine.
Als dermatoloog vind ik het heel fijn dat we een middel kunnen adviseren dat weinig tot geen stoffen bevat met bekende contactallergenen. Bovendien is het een prettige shampoo die goed te verdelen is over je haar en neutraal ruikt. Uit eigen ervaring weet ik dat je er ook nog eens lang mee doet. Ik heb lang haar en was het 2x per week met AT14 anti-roos. En doe met gemak 2 maanden met een flesje.”
Er zijn mensen in jouw directe omgeving met contactallergieën en roos, is dat ook waarom je je in hebt gezet voor AT14 anti-roos?
“Ik ken mensen die de wanhoop nabij waren in hun zoektocht naar een anti-roos shampoo die ze, ondanks contactallergieën, konden gebruiken. Ze waren zo wanhopig, dat ze hun haar dan maar wasten met een shampoo met geurstoffen, terwijl ze wisten dat ze daar later een allergische reactie op zouden ontwikkelen.
Ik kende AT14 al als hypoallergene huidverzorging, maar toen ik aan DOS Medical vroeg of er ook al een anti-allergene anti-roos shampoo was, bleek dat nog niet zo te zijn. Voor mensen met contactallergieën zijn er bijna geen alternatieven voor anti-roos shampoos. Ik gebruik AT14 anti-roos nu zelf ook en het is hartstikke effectief.”
[products=blog_anti_roos_shampoo]