Is een candida-schimmelinfectie besmettelijk?
Een prangende vraag, want je wilt het niet overdragen aan je partner of kind. Toch is het antwoord minder simpel dan je zou denken. We leggen het verder uit.
Een candida-schimmelinfectie kan worden overgedragen. Bijvoorbeeld tussen seksueel actieve partners of van moeder op kind. Het is echter geen 'traditionele' vorm van besmetting. Daarom wordt deze infectie niet beschouwd als een SOA of besmettelijke aandoening.
Candida is dus degelijk besmettelijk, maar wordt in medische termen niet gezien als een besmettelijke ziekte.
De verwarring komt doordat we allemaal candida in ons lichaam hebben. Candida is een gist, en geen ziekte. Pas wanneer de balans verstoord is, kan de gist zich tot een schimmel ontwikkelen.
Een candida-infectie is in zoverre besmettelijk, dat je bij iemand anders een teveel aan candida kan veroorzaken. Waardoor een ontstekingsreactie/schimmel ontstaat.
Hoe besmettelijk is candida voor je partner?
Partners kunnen een teveel aan candida bij elkaar veroorzaken. Dus zowel van man op vrouw, als van vrouw op man, als vrouw op vrouw, als man op man.
Heeft een vrouw een vaginale schimmelinfectie? Dan kan zij een teveel aan candida veroorzaken op de eikel van een man. Die kan zo ook een schimmelinfectie oplopen.
Heeft een iemand een candida-infectie in zijn mond/op zijn tong? Dan kan hij/zij een schimmelinfectie geven aan de partner door orale seks.
Hoe besmettelijk is candida voor je baby/kind?
Moeder en baby’s kunnen een candida-infectie aan elkaar geven. Bijvoorbeeld:
- De baby heeft spruw (ook een vorm van een candida-infectie). Die kan de tepels van de moeder besmetten.
- De tepels van de moeder zijn geïnfecteerd. Zo kan zij bij de baby spruw veroorzaken.
In bovenstaande gevallen moeten zowel moeder als kind behandeld worden.
Kun je een candida-infectie overdragen door zoenen?
Ja: in feite kun je schimmels overdragen via je mond. Maar als de afweer van je partner goed is, wordt de schimmel meestal snel gedood. Dus zonder verdere gevolgen voor je partner.
Moet ik candida behandelen?
Hierover is geen twijfel: ja. Als je denkt dat je een schimmelinfectie hebt, ga dan naar je huisarts. En zorg voor een goede behandeling.
Een schimmelinfectie is meestal niet schadelijk. Maar de symptomen zijn enorm vervelend. En als er echt een ‘overgroei’ ontstaat, nemen de risico’s toe.
Verschillende medicijnen, gels en zalfjes zijn goed tegen candida. Veel zijn ook zonder recept verkrijgbaar.
Candida-schimmelinfectie komt steeds terug
Dan heb je wellicht een behandeling nodig die het teveel aan candida-bacteriën doodt, vóórdat de schimmel ontstaat. Daarvoor kun je DermaSilk Intimo ondergoed gebruiken. Het ondergoed helpt de huid herstellen en klachten, zoals jeuk, irritatie en infecties te verminderen.
De onderbroeken hebben een antibacteriële werking vanwege het toegevoegde AEGIS molecuul. Het doodt dus dus de bacteriën voordat de schimmel kan ontstaan. Daarnaast beschermt de zachte, zijde stof de huid tegen beschadiging. De werking van DermaSilk is wetenschappelijk bewezen.