Hoe verzorg je schaafwonden?
Het allereerste wat je moet doen om een schaafwond te verzorgen is: schoonspoelen met lauw water. Dat is het belangrijkste. Daarna moet je in de gaten houden hoe de schaafwond zich ontwikkelt. Soms is het goed om naar je huisarts te gaan.
Hieronder vind je een praktisch stappenplan voor de verzorging van een schaafwond. Het maakt daarbij niet veel uit waar die zit: of het nu op je knie, gezicht, heup, hand of been zit, de behandeling blijft gelijk.
Stappenplan voor de verzorging van schaafwonden
- Spoel schoon met lauw water
- Geef druk op een bloedende schaafwond
- Laat de schaafwond drogen en laat met rust
- Verzorg een lekkende schaafwond extra
- Verzacht de pijn (indien nodig)
- Houd de wond in de gaten
- Bonus tip: gebruik een verzorgende zalf
Stap 1: Spoel schoon met lauw water
Start altijd met het schoonspoelen van de schaafwond. Zo verwijder je vuil en voorkom je infecties. Als je ziet dat er vuil blijft zitten, kun je (voorzichtig) een washandje gebruiken.
Ook kun je dan zien hoe ernstig de wond is. Heb je het idee dat het een flinke, diepe schaafwond is? Ga dan altijd naar je huisarts voor advies.
Let op: gebruik GEEN zeep bij het spoelen. Ook middelen als jodium of soda zijn onnodig. Want die werken evengoed als water.
Stap 2: Geef druk op een bloedende schaafwond
Bloedt de schaafwond, ook na het spoelen? Pak dan een schone doek of schoon verband. Geef daarmee druk op de wond. Controleer af en toe of de wond nog steeds bloedt.
Tip: je kunt een schaafwond aan je arm of been ook verbinden. Spray eerst WOUND spray op de wond zodat het verband er niet aan vastplakt. Vervolgens houd je die arm of dat been hoog. Daardoor zal het bloeden snel stoppen.
Stap 3: Laat de schaafwond drogen
Je hoeft normaal gesproken geen pleister op een open, natte schaafwond te plakken. Laat de lucht de wond simpelweg drogen.
Om het herstel te versnellen kun je ook DerMel honingzalf smeren. De zuivere honing zorgt ervoor dat de schaafwond sneller geneest én biedt antibacteriële bescherming. Meer over het effect van zuivere honing.
[products=blog_dermel]
Op de wond komt vanzelf een korst die beschermend werkt.
Uiteraard moet je de korst met rust laten. Pulk of krab niet, ook als de korst jeukt. Vooral bij een kind kan dit lastig zijn. Je kunt de korst afdekken met een pleister uit voorzorg.
Tip: zit de schaafwond op een plek waar kleding langs schuurt? Dan kun je wél een pleister gebruiken om de wond af te dekken, totdat er een korst gevormd is.
Stap 4: Verzorg een lekkende schaafwond extra
Blijft de schaafwond bloed of wondvocht lekken? Breng dan de volgende lagen over de wond aan:
- Eerst een vette gaas of WOUND spray. Die voorkomt dat het verband niet aan de wond plakt.
- Dan een absorberend verband. Die neemt het vocht uit de wond op.
- Vervolgens iets om het verband vast te houden. Bijvoorbeeld een hydrofiele zwachtel of pleister.
- Verwissel het gaas en verband 1 á 2 keer per dag. Totdat de schaafwond niet meer lekt.
Blijft de wond ondanks deze verzorging lekken? Vraag dan advies aan je huisarts.
Stap 5: Verzacht de pijn (indien nodig)
Schaafwonden kunnen veel pijn doen. Dat komt omdat er veel zenuweinden tegelijk zijn beschadigd. Deze pijn gaat normaal gesproken vanzelf weg, na 1 of 2 dagen.
Direct nadat de schaafwond ontstaat, kun je de pijn verzachten door te spoelen en koelen. Gebruik echter geen (ijs)koud water; dan kun je onderkoeld raken. Lauw water is koud genoeg.
Blijft de schaafwond (erg) pijn doen, ook ná 2 dagen? Ga dan naar de huisarts voor advies.
Stap 6: Houd de wond in de gaten
Normaal gesproken geneest een schaafwond goed. Maar niet altijd. Houd daarom de wond goed in de gaten. Controleer iedere dag.
Bij een goede genezing ontstaat een korst, welke uiteindelijk van je huid afvalt. De nieuwe huid kan dan nog een beetje rood of lichtroze zijn. Deze verkleurt naar je huidskleur.
Zelfs als je goed gespoeld hebt, kan de wond een infectie krijgen. Dan zie of ervaar je 1 of meerdere van deze symptomen:
- Witgeel vocht (pus of ‘etter’)
- Rodere, dikkere en warmere wondranden
- Meer pijn
- Koorts/ziekte
- Rode streep vanaf de wond
In alle bovenstaande gevallen: vraag je huisarts om advies.
Bonus tip: Gebruik een verzorgende zalf
Hoewel een schaafwond uit zichzelf meestal goed geneest, kun je je huid een handje helpen. Namelijk met een verzorgende wondhuidzalf.
Daardoor heb je minder snel last van jeuk of irritatie. En herstelt je huid sneller en vaak mooier.
In onze webshop vind je DerMel, een zuivere honingzalf. De werking hiervan is bewezen, en de zalf wordt aangeraden door specialisten.
Tip: Wil je DerMel eerst uitproberen? Dat kan! Vraag een proefmonster aan.