Eczeem op je lippen?
Denk je dat je eczeem op en/of rondom je lippen hebt? Hieronder vertellen we over de symptomen en oorzaken van eczeem op je lippen. Dan kun je goed inschatten of je er inderdaad mee te maken hebt.
Daarna gaan we in op verschillende behandelingen tegen lipeczeem.
Wat is lipeczeem?
Lipeczeem is geen officiële medische aandoening. Met de term worden eczeemachtige klachten op de lippen aangeduid. Deze klachten kunnen veroorzaakt worden door bepaalde vormen van eczeem, zoals atopisch en contacteczeem.
Symptomen van lipeczeem
Hoe ziet lipeczeem eruit? Je herkent het aan deze symptomen:
- Droge lippen (al dan niet met schilfertjes en jeuk)
- Gebarsten lippen/mondhoeken (kan ook pijn doen)
- Je lippen én de huid eromheen zijn rood
- Soms ontstaan er korstjes
Hoe weet je of je eczeem op je lippen hebt, en niet ‘gewoon’ droge lippen? Bij eczeem heb je meestal ook korstjes. En gaat dus verder dan je lippen: ook de huid direct rondom je lippen wordt rood.
Soorten lipeczeem
Bovenstaande symptomen gelden voor de meeste soorten eczeem. Daar zijn er veel van, en die kunnen allemaal ook op je lip voorkomen. Veelvoorkomende vormen van eczeem zijn:
- Atopisch eczeem: kan op je hele lichaam voorkomen, dus óók op en rondom je lippen. Met name herkenbaar aan een droge, jeukende huid met schilfers. Als je last hebt van deze vorm, is de kans groot dat je er ook elders op je lichaam last van hebt (met name in huidplooien).
- Contacteczeem: je huid reageert op een bepaalde stof, omdat je allergisch bent óf omdat de stof zelf irriteert.
- Dermatitis perioralis: dit is eigenlijk mondeczeem (herkenbaar aan roodheid en pukkeltjes). Want de uitslag zit juist níet op je lippen, maar eromheen. Hierbij heeft de huid direct om je lippen juist géén eczeem. Daarom wordt dit ook wel ‘clownseczeem’ genoemd.
- Seborroïsch eczeem: kenmerkend is – naast de roodheid – ook dikke schilfers en vettige huid. Het komt vaak voor bij haargroei. Dus heb je een baard en/of snor? Dan is de kans groter dat je precies déze vorm van lippeneczeem hebt.
Het vervelende is, dat alle soorten eczeem ook voor chronische lipeczeem kunnen zorgen. Dat wil zeggen: er is altijd kans dat de eczeem terugkeert, als de oorzaken niet verdwijnen. Soms heb je daar controle over, zoals bij contacteczeem. Maar meestal niet.
Gelukkig is eczeem altijd goed te behandelen.
Dus wat zijn die oorzaken en behandelingen? Daarover vertellen we hieronder meer.
Oorzaken van lippeneczeem
Huidziekten zijn soms, maar lang niet altijd de oorzaak van lipeczeem. Vijf waarschijnlijke oorzaken zijn:
- Je hebt een (heel) gevoelige huid. Een huid die snel reageert op milde stoffen in water, zeep, voedsel, etc. Maar ook gekruid eten kan irritatie veroorzaken. Dit zijn kenmerken die typisch zijn voor atopisch eczeem. Deze eczeem kan overal op je lichaam voorkomen.
- Je bent allergisch voor een specifieke stof. Bijvoorbeeld in lippenstift, tandheelkundige producten of zalfjes en crèmes. Dit heet ook wel contactallergie.
- Je lippen komen in aanraking met agressieve stoffen. Vooral stoffen die niet bedoeld zijn voor je lippen. Of stoffen die een reactie geven in combinatie met zonlicht.
- Je lippen zijn uitgedroogd. Door de zon bijvoorbeeld, of door droge lucht (onder andere omdat de kachel aanstaat in huis).
- Je likt je lippen te vaak. Als je je lippen te vaak natmaakt, raken die juist geïrriteerd en uitgedroogd. Dit geldt ook voor de huid om je lippen heen. Dit heet ook wel het ‘liplik-syndroom’.
Wat bij jou precies de oorzaak is? Dat is soms moeilijk vast te stellen.
Merk je dat je (vaak) last hebt van lippeneczeem? Dan is een bezoek aan je huisarts niet onverstandig. Want hoe zekerder je bent over de oorzaak, hoe gerichter de behandeling. Zie ook hieronder.
Is lippeneczeem besmettelijk?
Nee, lipeczeem is gelukkig nooit besmettelijk. Dat geldt voor elke vorm van eczeem, waar dan ook op je lichaam. Het is vooral heel vervelend voor jezelf.
Lees meer over waarom eczeem niet besmettelijk is >
Wat te doen tegen eczeem op je lippen?
Hoe kom je van lipeczeem af? Gelukkig is het goed te behandelen, afhankelijk van de oorzaak.
De beste behandeling van lippeneczeem? Dat is enerzijds de ‘triggers’ ervan vermijden. En anderzijds je huidbarrière versterken. Zo voorkom je de huidziekte ook in de toekomst.
Triggers van lipeczeem vermijden:
- Wees kritisch op alles waar je lippen mee in aanraking komen. Dus bijvoorbeeld lippenbalsem en lippenstift. Ruiken die van jou lekker? Dan zit er parfum op, wat eczeem kan veroorzaken. Maar je tandpasta kan bijvoorbeeld ook sulfaten bevatten die jouw lippeneczeem veroorzaken, in stand houden en/of verergeren.
- Spoel goed na het tandenpoetsen. Zo zorg je ervoor dat er geen restjes tandpasta op je lippen blijven zitten. Let op: dep daarna wel droog met een handdoek! Want je wilt juist ook niet dat je lippen te nat blijven.
- Wees voorzichtig met medicinale zalfjes. Gebruik jij bijvoorbeeld een anti-koortslipcrème? Hiervan is bekend dat ze lipeczeem kunnen uitlokken.
- Voorkom overmatig likken aan je lippen en omliggende huid. Speeksel droogt je huid namelijk uit. Dit heet ook wel het liplik-syndroom. Ook een kind kan hier last van hebben.
- Strooi niet te veel kruiden over je eten. Kruiden kunnen je huid irriteren wanneer je hier gevoelig voor bent. En dus zo lipeczeem veroorzaken.
Zalf of crème tegen lippeneczeem:
Hierbij willen we direct een waarschuwing geven: er zijn veel zogenaamde crèmes of zalven tegen lippeneczeem op de markt. Maar of die ook werken? Vaak niet.
Sterker nog: er zijn ‘eczeem-lippen-zalfjes’ die je klachten juist verergeren, bijvoorbeeld door je lippen extra uit te drogen. Of doordat ze stofjes bevatten waar jouw lippen en huid gevoelig voor zijn.
Daarom is het allereerst van belang een zalf te kiezen die vrij is van onder andere alcohol en geurstoffen/parfum.
Daarnaast moet de crème of zalf je huid kalmeren en je huidbarrière versterken. Want die zorgen ervoor dat lipeczeem snel(ler) verdwijnt, én dat je minder kans hebt dat het (snel) terugkeert.
Er zijn niet veel zalven of crèmes die dat doen. Maar wij hebben er twee voor je:
- DerMel herstellende honingzalf: biedt antibacteriële bescherming, zorgt ervoor dat wondjes sneller genezen, werkt jeukstillend en helpt de huid herstellen.
- ALHYDRAN Eczema Care: verlicht jeuk en een branderig gevoel en helpt om de eczeemvrije periodes te verlengen en opvlammingen van eczeem te voorkomen.
In dit blog zijn de volgende bronnen geraadpleegd: