Eczeem beïnvloedt je hele leven
“Eczeem beïnvloedt je hele leven, het heeft een grote impact”, legt arts-onderzoeker Aviël Ragamin uit. Wij interviewden hem over de gevolgen van eczeem.
Aviël Ragamin is arts-onderzoeker bij het Erasmus MC in Rotterdam. Hij behandelt kinderen met constitutioneel eczeem.
Geïnteresseerd in een bepaald onderwerp? Ga snel naar ↓
- Wat is er ‘mis’ bij een huid met eczeem?
- Wat voor effect heeft eczeem op het dagelijks leven?
- Wat zijn de emotionele of psychologische gevolgen?
- Wat is het meest vervelend bij eczeem?
- Welke beperkingen kun je hebben door eczeem?
- Wat is jouw advies aan mensen met ernstig eczeem?
Wat is er ‘mis’ bij een huid met eczeem?
“Ik leg het vaak uit door een vergelijking te maken. Als je naar een stukje huid kijkt, bestaat deze uit verschillende lagen. Deze kun je vergelijken met een bakstenen muur. Bij mensen met een gezonde huid werkt deze muur goed en zorgt het ‘cement’ (eiwitten) ervoor dat de huid geen vocht verliest. Het houdt ook bacteriën tegen die de huid binnen willen dringen.
Bij mensen met eczeem is het ‘cement’ minder aanwezig en van mindere kwaliteit. Daardoor verliest de huid meer vocht en wordt deze droger. Er kunnen ook eerder bacteriën binnendringen die ontstekingen veroorzaken. Je krijgt dan een (erg) geïrriteerde huid.”
[products=blog_wondjes_verzorgen]
Wat voor effect heeft eczeem op het dagelijks leven?
“Je hebt mensen met mild eczeem (een klein plekje). Zij hebben meestal geen erge gevolgen en kunnen dit met zalf of crème behandelen. Bij mensen met matig tot ernstig (constitutioneel) eczeem heeft dit een grote impact.”
In dit artikel hebben we het over matig tot ernstig (constitutioneel/atopisch) eczeem.
“Ernstig eczeem maakt het dagelijks leven erg uitdagend. Als je je hele lichaam (of een groot gedeelte) elke dag, twee of drie keer per dag moet insmeren met zalf, is dat best veel werk. Meestal is de zalf ook nog eens vet en moet deze dus even intrekken voordat je je kleding aantrekt. Dan moet je misschien eerder opstaan voor dit hele proces.
Eigenlijk zou je je na elk contact met water moeten insmeren (douchen, zwemmen, handen wassen). Dat kan ook best een uitdaging zijn”, vertelt arts Ragamin.
“Eczeem heeft ook invloed op je uitgaven. Mensen met eczeem kopen mogelijk andere kleding, andere voeding. Daarnaast is het advies om zalf, zeep en wasmiddelen zonder parfum/ parabenen/ contactallergenen (stoffen die de huid irriteren) te kopen. Dit kan allemaal extra kosten opleveren voor personen met eczeem.”
Wat zijn de emotionele of psychologische gevolgen?
“Er is vaak (veel) schaamte rondom eczeem. Jonge kinderen kunnen bijvoorbeeld gepest worden. Helaas is er het stereotype dat eczeem besmettelijk is, dit is niet zo. Als een leraar of voetbaltrainer dit denkt en kinderen waarschuwt, heeft dat een heel negatief effect.
Op latere leeftijd kan matig tot ernstig eczeem intimiteit moeilijk maken. Jijzelf of je partner kan zich schamen voor de eczeemplekken. Het kan ook een negatief zelfbeeld opleveren. Er is echter nog maar weinig onderzoek gedaan naar de psychologische gevolgen van ernstig eczeem.”
“Er heerst ook veel onbegrip”, vertelt arts Ragamin. “Een ouder die geen eczeem heeft begrijpt mogelijk het ongemak of de ernst van de jeuk van hun kind niet. Of er zijn schuldgevoelens als een ouder juist wél eczeem heeft en dat hij of zij dit aan een kind heeft ‘doorgegeven’.”
Wat is het meest vervelend bij eczeem?
“Jeuk is de grootste klacht bij eczeem. Sommigen hebben hier constant last van en anderen hebben vlagen waarbij de jeuk minder of erger is. Het kan concentreren op je (school)werk moeilijk maken. Je doet je best om de jeuk te negeren, maar dit kan heel afleidend werken.
Als je dan wel krabt is er even verlichting, maar de jeuk wordt vaak ook erger. Je krijgt dan een ‘jeuk-krab-jeuk cyclus’. Je krabt de huid ook open, hierdoor ontstaan wondjes, die gaan jeuken als ze genezen…. en dat zorgt weer voor meer jeuk.”
Waarin kan eczeem je beperken?
“Eczeem kan je beperken in je beroepskeuze bijvoorbeeld. We weten dat beroepen zoals kapper of automonteur slecht zijn voor mensen met eczeem, omdat je vaak in contact komt met chemische of irriterende stoffen. Hier wordt je huid alleen maar slechter van en dat kan werk onmogelijk maken. Daarom raden we deze beroepen ook af bij mensen met ernstig eczeem.
De huidaandoening kan je ook in ontspanningsactiviteiten beperken. Als er een kind binnen het gezin is met eczeem, dan gaat zo’n gezin weinig naar het zwembad. Dit gebeurt ook als mensen een partner met eczeem hebben.”
Wat is jouw advies aan mensen met ernstig eczeem?
“Er zijn een aantal dingen die ik iedereen wel aanraad:
- Begrijp het behandeladvies en volg het op. Door je behandeling goed te begrijpen en op te volgen kun je eczeem verminderen en opvlammingen voorkomen. Snap je iets niet van je behandeling? Vraag het vooral aan je arts. Hij of zij legt het graag aan je uit.
- Wanneer het kan; vermijd water. Doe bijvoorbeeld de afwas met handschoenen.
- Smeren, smeren, smeren. Je huid heeft de ondersteuning van crème of zalf echt nodig. Zeker na het douchen of handen wassen.
- Vermijd irriterende stoffen. Heftige schoonmaakmiddelen ook vooral met handschoenen gebruiken of niet gebruiken.
- Parfum, parabenen en conserveringsmiddelen zijn ook irriterend voor mensen met eczeem: gebruik daarom milde/neutrale (huid)verzorging.”