Dermatoloog Njoo’s advies bij littekens
Dermatoloog David Njoo deelt zijn belangrijkste advies bij littekens. “Veel mensen onderschatten hoe een litteken geneest en hoe zij het litteken moeten verzorgen. Dit moet je in ieder geval altijd doen…”
Snel naar het antwoord op deze vraag:
- Welk advies geef jij bij littekens?
- Waarom mogen littekens niet in de zon?
- Hoe behandel je (grote) littekens?
- Wat beïnvloed het herstel van een litteken?
- Wat weten veel mensen niet over littekens?
Welk advies geef jij bij littekens?
Het allerbelangrijkste advies bij littekens is: vermijd de zon. Als dat niet gaat, smeer je dan in met de hoogste beschermingsfactor. Dat raad ik altijd aan. Zeker voor de eerste maand na je wond of operatie, maar ook daarna.
Siliconengel met SPF 40 is bijvoorbeeld goed voor zichtbare littekens, zoals in het gezicht. In de schaduw zitten is natuurlijk altijd goed. Je kan ook een pleister erop plakken, maar dat heeft niet mijn voorkeur. Omdat je huid eromheen dan alleen bruin wordt. Dat is cosmetisch weer minder fraai.
Waarom mogen littekens niet in de zon?
Vooral verse littekens zijn erg kwetsbaar in de zon. Als een chirurg een sneetje heeft gemaakt en gehecht in je gezicht, dan wordt de hechting eerst afgeplakt. Maar als die pleister eraf gaat na 2 weken moet je opletten. Dan is de huid nog aan het helen en erg dun. De huid kan daardoor makkelijk verbranden.
Als je littekenhuid toch in de zon komt en verbrandt, dan ontstaat er een ontstekingsreactie. De verbanding is een 'trauma' voor de huid en vertraagt het helingsproces.
Je litteken kan hierdoor minder goed genezen en zal meer gaan opvallen. Ook kan het litteken gaan verkleuren in een andere kleur dan de rest van je huid.
Daarom blijf ik altijd terugkomen op zonbescherming en uit de zon blijven. Dat is zó belangrijk voor een mooi herstel. Dit kunnen mensen ook zelf heel goed doen.
Ik zou graag meer mensen er bewust van maken dat ze hun verse litteken goed moeten beschermen tegen de zon. Zo help je jezelf als je een litteken hebt en mij als dermatoloog omdat je het genezen van je huid niet vertraagt.
Ik zie best vaak littekens die complicaties hebben gekregen door zonlicht. Dit kan betekenen dat je litteken vervormt, verkleurt of dat je een verdikt litteken krijgt.
Hoe behandel je (grote) littekens?
Ik gebruik BAPSCARCARE siliconenverband voor (grote) littekens op het lichaam en siliconengel voor littekens in het gezicht of bijvoorbeeld op de handen. De werking is wetenschappelijk bewezen: de siliconen beschermen het litteken en helpen deze uitrijpen. Het litteken geneest dan sneller.
Als iemand eerder een afwijkend litteken had of eerder een keloïd of hypertrofisch litteken kan ontwikkelen, dan gebruik ik siliconenverband ook preventief. Dit betekent dat ik een siliconenverband opplak wanneer de wond dicht en droog is.
Het siliconenverband kan dan het ontstaan van een afwijkend litteken helemaal weerhouden of verminderen. Het litteken wordt vlakker en geneest mooier.
Meer over afwijkende littekens →
Wat beïnvloed het herstel van een litteken?
Er zijn een aantal factoren die invloed kunnen hebben op het herstel van een litteken en complicaties kunnen veroorzaken. Dit kan liggen aan;
- Genetische oorzaken
- Roken
- Prednison gebruik
- Infectie bij de wond
- Plek op het lichaam
- Suikerziekte
Dit zijn allemaal factoren die de genezing kunnen vertragen en dan heb je een grotere kans op infecties, waardoor je ook eerder problemen krijgt. Dit kan ook een afwijkend litteken veroorzaken of ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld een breed of wijd litteken krijgt (atrofie). Dat risico is er wel altijd.
Wat weten veel mensen niet over littekens?
Veel mensen onderschatten hoe een litteken geneest en hoeveel ze er zelf aan moeten doen. Ze gaan er meestal vanuit dat een litteken uit zichzelf mooi geneest. Maar dit is niet altijd zo. Ik benoemde eerder genetische factoren, dit kan veel invloed hebben op hoe een litteken herstelt.
Je hebt altijd een risico op een afwijkend litteken en het is zeker een goed idee om het herstel te ondersteunen. Dit kan met siliconenverband, siliconengel of bijvoorbeeld een littekencrème.
Help je litteken mooier herstellen
Over Dermatoloog David Njoo
Dr. David Njoo is werkzaam bij Ziekenhuisgroep Twente in Hengelo en Almelo en bij David Njoo Skin & Laser Clinics in Amersfoort. Zo heeft hij al jaren ervaring met zowel medische- als cosmetische huidproblemen.
Daarnaast beheert Dr. Njoo de website huidarts.com . Op deze website is heel veel informatie te vinden over verschillende huidaandoeningen en mogelijke behandelingen. Hij is erg toegewijd aan zijn vak en zijn patiënten en zet veiligheid voorop in zijn werk.