De oorzaak van aambeien
De oorzaak van aambeien (of: speen) is meestal: hogere druk rond de anus. Die druk zelf kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, zoals hard persen, lang en hard hoesten of overgewicht. Deze factoren verschillen weinig tussen mannen, vrouwen en kinderen: jong en oud, man en vrouw ontwikkelen aambeien onder soortgelijke omstandigheden.
Bovenstaande geldt zowel voor uitwendige als inwendige aambeien; tussen beide is geen verschil in oorzaak.
De meest voorkomende factoren die voor druk op de anus – en zo voor aambeien – zorgen zijn:
- Lang hoesten
- Lang staan of zitten
- Overgewicht
- Problemen met de stoelgang
- Te weinig bewegen
- Zwangerschap en bevalling
- Overige bijdragende factoren
Vaak ontstaan aambeien door een combinatie van deze factoren. Hieronder bespreken we ze wat uitgebreider.
Overige inhoud van dit artikel:
Meest voorkomende factoren die bijdragen aan aambeien
Lang hoesten
Heb je al een tijdje last van een chronische hoest? Dan kan dat de oorzaak (of een van de oorzaken) van je aambeien zijn. Want als je hoest, verhoogt de druk op je bloedvaten. Én komt er meer druk te staan op de aders boven je anus.
Lang staan of zitten
Sta jij lang, zonder te lopen? Of heb je een zittend beroep? In beide gevallen kan dat voor extra druk op de aderen boven je anus zorgen. En zo (mede) aambeien tot gevolg hebben.
Overgewicht
Heb jij overgewicht? Dan kan dat bijgedragen aan je aambeien. Want het betekent dat de druk rond je anus hoger is.
Problemen met de stoelgang
Verschillende problemen rond de stoelgang kunnen een grote rol spelen bij het ontstaan van aambeien. Namelijk:
- Zit je ‘verstopt’? Dan loop je om 2 redenen een verhoogd risico op aambeien. Allereerst zit je langer op de wc, waardoor de anus langere tijd onder grotere druk staat. Daarnaast moet je waarschijnlijk harder persen om je ontlasting kwijt te raken. Wanneer je perst, verhoog je de druk aanzienlijk.
- Onnodig persen. Ga je weleens naar de wc zonder dat je aandrang voelt? Of heb je te weinig tijd om rustig te zitten totdat je ontlasting vanzelf komt? Dan ben je onnodig aan het persen en verhoogde druk aan het uitoefenen op je anus.
- Stoelgang uitstellen. Voel je de aandrang om te poepen, maar stel je dat meestal uit? Dan raakt je endeldarm vol met ontlasting. Zo verhoog je (onnodig!) de druk op de aders boven je anus.
Te weinig bewegen
Heb je een zittend beroep? Sport je niet of weinig? Zit je lange periodes achter elkaar op een bank of een stoel? Sta je regelmatig lange tijd achter elkaar, zonder te lopen?
In al deze gevallen komt je anus langere tijd onder verhoogde druk te staan. Waardoor jij meer risico op aambeien loopt.
Zwangerschap en bevalling
Deze onderliggende oorzaak van aambeien geldt uiteraard alleen voor vrouwen.
Tijdens de zwangerschap komt er langere tijd een hogere druk op je anus. Maar het grootste risico loop je bij de bevalling. Dan moet je immers hard persen. Veel vrouwen houden daar helaas ook aambeien aan over.
Overige bijdragende factoren
Er zijn nog veel meer kleinere factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van aambeien. Bijvoorbeeld:
- Alcohol verhoogt het risico op aambeien enigszins. Want door alcohol zetten je bloedvaten uit. Maar het is zeker geen directe oorzaak. Het speelt alleen een rol in combinatie van bovengenoemde factoren.
- Stress kan ook een rol spelen bij aambeien. Want stress kan leiden tot problemen met de spijsvertering. Wat dan weer de druk rond je anus kan verhogen. Nu is (langdurige) stress natuurlijk voor je algehele gezondheid niet goed.
- Er is geen enkel bewijs dat voedingsmiddelen een directe oorzaak kunnen zijn van aambeien. Wel speelt voeding een rol bij constipatie, wat een belangrijke oorzaak kan zijn voor je aambeien.
Overige vragen over de oorzaak van aambeien
Wat is de oorzaak van ontstoken aambeien?
Uitwendige aambeien raken sneller ontstoken dan inwendige. Die zijn immers kwetsbaar voor invloeden van buitenaf. Daarom zijn ze vaak ook pijnlijker en gaan ze sneller bloeden.
Zorg ervoor dat je de aambei en het gebied eromheen goed schoon houdt. Dan verklein je de kans op een ontsteking.
Wat is de oorzaak van jeuk aan aambeien?
Jeuk aan aambeien heeft verschillende oorzaken. Bijvoorbeeld een droge huid om de aambeien heen. Of restjes darmslijm of ontlasting die om de anus blijven zitten.
Aambeien voorkomen
Wat kun je doen om aambeien te voorkomen? Het antwoord: vermijd verhoogde druk rond je anus.
Dit doe je door:
- voldoende te bewegen (sta of zit niet te lang stil)
- af te vallen als je overgewicht hebt
- je ontlasting niet onnodig op te wekken
- je ontlasting niet onnodig op te houden
- met betere voeding te voorkomen dat je geconstipeerd (verstopt) raakt
Sommige oorzaken zijn natuurlijk lastiger te vermijden. Zoals chronisch hoesten (tenzij er een goed medicijn is, natuurlijk!) of zwangerschap.
Behandeling van aambeien
Aambeien zijn niet altijd te voorkomen. En misschien ben je hier omdat je al aambeien hebt. In dat geval is het goed om te weten dat er behandelingen zijn.
Je kunt aambeien laten verwijderen, óf je klachten verlichten. De eenvoudigste – maar een hele effectieve – manier is met een zalf. Een zalf die ervoor zorgt dat je (veel) minder last hebt van jeuk en pijn.
AnaMel is een anale zalf die de klachten van aambeien aanpakt. Deze wordt aangeraden door veel dermatologen. Lees ook de ervaringen in onze webshop.
[products=blog_anamel]
AnaMel eerst proberen? Dat kan!
Gebruikte bronnen
Voor dit artikel maakten we gebruik van de volgende bronnen:
- https://anamel.nl/
- https://www.zorgwijzer.nl/zorgwijzers/aambeien
- https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/aambeien/
- https://www.thuisarts.nl/aambeien/ik-heb-last-van-aambeien
- https://www.mlds.nl/ziekten/aambeien/
- https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=15239
- https://www.darmklachten.nl/aandoeningen/aambeien/
- https://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/aambeien-hemorroiden