Contactallergie (in het gezicht): oorzaken en symptomen
Contactallergie is de allergische reactie van de huid op een bepaalde lichaamsvreemde stof. Dit kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld nikkel, parfum of verzorgingsproducten. Het afweersysteem van je lichaam reageert overdreven op deze allergene stof. Dit kan vervolgens leiden tot een allergische reactie.
Een contactallergie ontwikkelt zich niet direct, maar na een periode van blootstelling aan de stof. Dit kan enkele weken tot zelfs jaren duren.
Deze huidaandoening kan eruit zien als roodheid, zwelling, vochtblaasjes, schilferige- of droge huid.
Een ‘plotselinge’ allergische reactie van je huid kan dus contactallergie zijn. Dit lijkt vaak op eczeem (contacteczeem) of ontstoken huid en kan verschillende oorzaken hebben.
De huidaandoening heeft twee stadia die er op een bepaalde manier uitzien.
- Het acute stadium ziet eruit als roodheid, zwelling en/of vochtblaasjes.
- Het chronische stadium geeft minder roodheid. De huid wordt dikker en meer schilferig en droog.
De ernst van de huidreactie is afhankelijk van de stof of materiaal waarmee je in aanraking komt en voor hoe lang. Een product zoals douchegel kan allergie-opwekkende stoffen bevatten, maar omdat je deze snel weer afspoelt kan de reactie minder heftig zijn dan (bijvoorbeeld) bij een gezichtscrème. Deze spoel je niet af, waardoor de allergene stoffen dus langer in contact blijven met de huid. De allergische reactie reactie kan hierdoor heftiger zijn.
De enige manier om een allergische reactie tegen te gaan is het vermijden van de allergene stof. Dit betekent dat je de producten waarin deze stof voorkomt, niet meer moet gebruiken. Contactallergie is niet te genezen.
Bij klachten is het altijd een goed idee om jouw arts of dermatoloog te benaderen om erachter te komen voor welke stof je allergisch bent.
Wij leggen hieronder veelvoorkomende oorzaken van contactallergie uit. Onderaan dit artikel vind je een lijst met stoffen en materialen die vaker contactallergie veroorzaken.
Lees over contactallergie:
- In het gezicht
- In/rond de ogen
- Op het hoofd
- Op handen
- Op voeten
- Behandelen
- Lijst met allergie-opwekende stoffen en materialen
In het gezicht
Bij contactallergie in het gezicht kan het gaan om een materiaal of stof dat je in het gezicht draagt of wat er langs komt. Je krijgt dan een rode plek, zwelling of juist schilfers en droogheid in het gezicht.
Bepaalde make-up of verzorgingsproducten kunnen contactallergie veroorzaken. Een dagcrème of bijvoorbeeld foundation zit namelijk langer op je gezicht dan bijvoorbeeld een reinigingsmiddel. Dit verhoogt de kans op een allergische reactie.
Natuurlijk wil je jouw gezicht kunnen verzorgen, óók met een contactallergie. Dit kun je het beste doen met een hypoallergene gezichtscrème. Hier zitten geen allergene stoffen in en verkleinen de kans op een allergische reactie of irritatie. Gebruik bijvoorbeeld de gezichtscrème van AT14. Zo kun je zorgeloos je huid verzorgen.
[products=blog_gezichtscreme]
De huid op je gezicht kan ook reageren op het materiaal verwerkt in je bril. Dit kunnen acrylaten (bindmiddel in verf), metalen of kunststof zijn. Een eventuele oplossing hiervoor is om een titanium bril aan te schaffen. Stel dan wel vast met de dermatoloog of je bril de oorzaak is van jouw contactallergie.
In of rond de ogen
Contactallergie bij de ogen ziet er vaak rood uit. De huid kan hierbij wat gaan opzwellen of je kunt juist droge of schilferige huid krijgen. Je kunt dan last hebben van een make-up product, verzorgingscrème, materiaal van je bril of nagellak.
Omdat make-up zoals foundation of een dagcrème langer op de huid zitten, is de kans hoger dat dit contactallergie veroorzaakt.
Oogdruppels of lenzenvloeistof kunnen contactallergie veroorzaken bij je ogen. Als je vermoedt dat je hier last van te hebt, stop dan met het product! Neem dan contact op met uw arts of dermatoloog.
Op het hoofd
Contactallergie op je hoofd uit zich in rode, schilferige en/of jeukende hoofdhuid. Dit kan ontstaan na het douchen/haren wassen of bijvoorbeeld je haren verven.
In shampoo en douchegel zit vaak de stof cocamidopropyl-betaine. Deze stof zorgt voor een ‘schuimend effect’, maar kan dus ook voor een allergische huidreactie zorgen.
In veel soorten haarverf, zoals permanent verf, zitten chemische stoffen die een reactie van je huid kunnen veroorzaken. Bekijk de lijst onderaan dit artikel wat de mogelijke oorzaak kan zijn.
Gebruik daarom een hypoallergene shampoo zoals die van AT14. Deze bevat geen stoffen die een allergische reactie of irritatie kunnen veroorzaken.
[products=blog_shampoo]
Op de handen
Contactallergie op de handen (of polsen) zijn vaak de gevallen die met beroepen te maken hebben. In de volksmond kapperseczeem, metselaarseczeem of bijvoorbeeld bakkerseczeem. Bij het uitoefenen van het beroep kom je langere tijd met een bepaalde stof in contact.
Kappers komen bijvoorbeeld veel in aanraking met de stoffen in shampoos en haarverf. Kapperseczeem is een contactallergie die ontstaat op de handen/polsen van kappers vanwege de allergie-opwekkende stoffen in producten die zij veel gebruiken.
Ook nagellak en acrylnagels kunnen een allergische reactie veroorzaken. De huid bij je vingertoppen reageert hier waarschijnlijk op. De vingertoppen zwellen op en worden rood.
Hiernaast kan je huid allergisch reageren op bijvoorbeeld een bepaalde plant waar je aan hebt gezeten.
Je handen kunnen (op bepaalde plekken) rood worden en opzwellen of droog en schilferig worden.
Verzorg je huid handen met de hypoallergene handcrème van AT14.
[products=blog_handcreme]
Op de voeten
Bij contactallergie op de voeten heb je last van je schoenen, sokken/kousen of een bepaalde crème.
De huid kan een reactie geven op het materiaal van de schoenen of bijvoorbeeld de lijmstof of metaal verwerkt in de schoen.
De huidaandoening op de voeten ziet eruit als een rode, geïrriteerde plek. Dit kan rond de rand van de schoen zijn, als je een allergische reactie heeft op bijvoorbeeld de lijm die in de schoen wordt gebruikt.
Contactallergie behandelen
De contactallergie huidreactie is moeilijk te behandelen, maar de stof of materiaal uit de weg gaan kan makkelijk zijn.
Contactallergie treedt op een bepaalde plek op. Als dit bijvoorbeeld op je gezicht is, is het een goed idee om tijdelijk geen dagcrème, make-up of uw gebruikelijke douchegel op je gezicht te gebruiken. Bij contactallergie voor metalen is ons advies; je armband of horloge (tijdelijk) niet dragen. Zo kan je zien of de huid reageerde op een van de materialen.
Hypoallergene huidverzorging
Om de gevoelige huid met contactallergie te verzorgen, helpt het om hypoallergene producten te gebruiken. Dit betekent dat een product weinig of geen allergie-opwekkende stoffen bevat.
Bekijk het gehele assortiment van AT14 om erachter te komen welk product het beste bij jou past.
Bij klachten van contactallergie is het altijd een goed idee om uw arts of dermatoloog te benaderen voor mogelijke behandeling. Een dermatoloog kan precies testen voor welke stof of materiaal u allergisch bent.
Lijst met allergie-opwekende stoffen en materialen:
Haarverf en badproducten (gezicht en hoofd)
- Cocamidopropyl-betaine (in shampoos en badproducten)
- Ammoniumpersulfaat (in blondeermiddel)
- P-phenyleendiamine base (in haarverf)
- Paraphenyleendiamine (in haarverf)
- P-tolueendiaminesulfaat (in haarverf),
- Ammoniumthioglycolaat (in permanentvloiestof)
- Glycerylthioglycolaat (in permanent haarverf), propyleen glycol, antioxydantia, colofonium, phenylsalicylaat, propolis en kleurstoffen
- Resorcinol (in haarverf)
- Kathon CG en formaldehyde (in conserveermiddelen in kappersproducten)
Verzorgingsproducten en cosmetica (gezicht, hoofd en ogen)
- Parfum(grondstoffen)
- Formaldehyde hars (in nagellak en nagelverstevigers)
- Lanoline (in zalf)
- Zonnebrandcrème (bijv. de stoffen dibenzoylmethanen en benzophenonen)
- Methylisothiazolinone (conserveermiddel in dagcrème)
Schoenen, sokken en zalf (voeten)
- Metalen zoals nikkel en cobalt (in leer van schoenen)
- Lijmstof (in schoenen)
- Stoffen gebruikt tijdens het looien van leer: chroomzouten en thiocyanomethylthio-benzo-thiazole (TCMTB)
- Lijmen: neopreen, waarin para-tert-butylphenol-formaldehydehars, dodecylmercaptan en polyurethaan
- Harsen op basis van rubber en colofonium, polyurethaan, polyester, acrylaat, polyvinylacetaat , cellulose en epoxyhars.
- “Splitleer” (leer bedekt met filmpje van polyurethaan of polyvinylchloride (PVC))
- Rubbertoevoegsels: diaminodifenylmethane, carbamaten en en PPD derivaten.
- Kleurstoffen die gebruikt zijn in de schoen.
- Zalf (w.o. corticosteroïd zalven, antibiotica of antischimmelmiddelen)
- Sokken en kousen (allergie voor de kleurstoffen hierin)
Overige stoffen en materialen (handen en overig)
- Metalen zoals nikkel en cobalt (van een armband/horloge) (ook aanwezig in cement en leer)
- Acrylaten in het brilmontuur
- Conserveringsmiddelen zoals formaldehyde, parabenen, Kathon CG, Euxyl K400 (in lenzenvloeistof of oogdruppels)
- Latex (in handschoenen)
- Formaldehyde hars (in nagellak en nagelverstevigers)
- Rubber en plastic: mercaptobenzothiazole (MBT), tetramethylthiuram-disulfide (TMTD), diphenylguanidine (DPG) en colofonium
Bronnen bij dit artikel:
- https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/contactallergie/
- https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/allergie-voor-cosmetica/
- https://allergycertified.com/how-to-certify/criteria/