Menu
EUR
Aambeien na de bevalling?

Aambeien na de bevalling?

Krijg je aambeien na je bevalling of niet? Het antwoord is helaas: ja, vaak wel. Je kunt zelfs aambeien al vóór de bevalling krijgen. Bijna alle vrouwen die natuurlijk bevallen, krijgen hiermee te maken.

Aambeien ontstaan vaak tijdens de bevalling. Want: je moet dan flink persen, wat voor grote druk op je anus zorgt. De aders gaan opzwellen en uitstulpen en zo ontstaat een aambei. Bij een (geplande) keizersnede is dit dus niet het geval; dan hoef je immers niet te persen.  

Welke symptomen horen bij aambeien? En belangrijker nog: wat te doen? Hieronder krijg je de antwoorden die je zoekt.

Symptomen

De volgende symptomen komen het meeste voor bij (uitwendige) aambeien na de bevalling:

  • Jeuk: hoe groter en hoe meer aambeien, des te meer jeuk je kunt ervaren. Probeer niet te krabben. Daarmee kun je de aambeien beschadigen. Dat leidt alleen maar tot meer klachten.
  • Pijn: sommige vrouwen hebben zeer pijnlijke aambeien. Ook dit hangt weer deels af van de ernst en grootte.
  • Bloed: met name uitwendige aambeien kunnen snel gaan bloeden. Meestal gaat het om een klein beetje. Is het bij jou véél bloed? Ga dan naar je huisarts.
  • Ongewild verlies van ontlasting of darmslijm: heb jij uitwendige aambeien na je bevalling? Dan kan dat gepaard gaan met ongewild verlies van dunne ontlasting of darmslijm.

Hoe groter de aambeien zijn, hoe duidelijker de klachten. Waar de meeste vrouwen milde symptomen hebben, kampen anderen soms met enorme aambeien en flinke symptomen na hun bevalling.

Veel vrouwen delen hun ervaringen op verschillende forums. Sommige spreken van ‘ernstige’, ‘extreme’ of zelfs ‘mega-‘aambeien na de zwangerschap. Geldt dit (straks) ook voor jou? Ga dan sowieso naar je huisarts voor advies.

Lees verder over de symptomen van aambeien

Behandeling

Aambeien gaan uiteindelijk vanzelf weg. Dit kan wel even duren. En als je ondertussen met pijn en jeuk zit, is dat natuurlijk niet prettig.

Wat te doen? Hieronder geven we tips voor verschillende behandelingen.

Operatie

Er bestaat een kleine ingreep om aambeien te verwijderen met elastiekjes. Daarom is geen verdoving nodig. De arts of chirurg bindt de aambei af door een aantal elastiekjes te plaatsen. Dit knijpt de aambei af, waardoor deze na een paar dagen afsterft. Het elastiekje valt weg bij een volgend toiletbezoek.

Terugduwen

Heb je last van uitwendige aambeien? Dit zijn in principe uitgezakte inwendige aambeien. Als het nodig is, kun je ze terug naar binnen duwen. Dan beschadigen ze minder snel én bloeden minder snel, waardoor je er minder last van hebt.

Zalf

Sommigen beweren dat sudocrème goed helpt tegen aambeien na de bevalling. In de praktijk geldt dit slechts voor enkelen. Er is een veel beter alternatief:

AnaMel, een zalf die speciaal is ontwikkeld tegen symptomen van aambeien. Je verhelpt de aambeien zelf er dus niet mee. Maar wél verlicht je pijn en jeuk. De werking is langdurig en – heel belangrijk – bewezen.

[products=blog_aambeien_na_bevalling]

AnaMel eerst proberen? Dat kan!

Vraag een proefmonster aan

Lees meer over effectieve behandelingen tegen aambeien >

Overige vragen

Ik heb al aambeien vóór de bevalling. Wat moet ik doen?

Veel vrouwen krijgen – net als jij – al last van aambeien tijdens de zwangerschap. Je wilt natuurlijk niet dat die (nog) erger worden tijdens en na je bevalling.

Ook tijdens je zwangerschap kun je dezelfde behandelingen gebruiken die hierboven beschreven staan. Overleg dit altijd wel met je huisarts en/of je verloskundige.

Lees meer over aambeien tijdens de zwangerschap >

Wanneer ontstaan aambeien na de bevalling?

Aambeien ontstaan meestal niet ná je bevalling, maar tíjdens je bevalling. Tijdens je bevalling zet je grote druk op je anus, omdat je moet persen om je baby naar buiten te drukken. Hierdoor ontstaan bij veel vrouwen aambeien.

Krijg jij last van aambeien in de weken of maanden ná je bevalling? Dan hebben die waarschijnlijk een andere oorzaak.

Lees meer over mogelijke oorzaken van aambeien, anders dan zwangerschap of bevallen >

Hoe lang blijven aambeien na de bevalling?

Aambeien na de bevalling verdwijnen niet. Ténzij je een operatie ondergaat (zie hierboven, bij ‘behandelingen’). Je kunt er ook voor kiezen om de symptomen (zoals jeuk en pijn) te bestrijden. Dat doe je met een zalf als AnaMel

AnaMel bestellen

Bronnen


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste die reageert.
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan je winkelwagen